Törölt nick Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1534

"A

gyökerek tápanyagfelvétele sajátos folyamat. Két határozott jellemvonása van. Az egyik a

szelektivitás, a másik az akkumuláció. A növény válogat, szelektál a talajban lévő elemek,

molekulák között. A tápelemek növényben mért koncentrációja ugyanakkor mindig

magasabb, mint a talajban, azaz a növény akkumulálja azokat. Mindkét tulajdonság jelentős mennyiségű energiát igényel. A növénytermesztő számára ez azért kulcsfontosságú ismeret, mert a tápanyagfelvételre fordított energia nagymértékben függ tőle is."

az idézet

Dr.Lévai László

egyetemi docens

Debreceni Egyetem Növénytudományi Intézet

Mezőgazdasági Növénytani és Növényélettani csoportjának vezetőjétől van.

Tehát igen,a növény igenis válogat, méghozzá nagyon komoly biokémiai folyamatokon keresztül,amiből én igencsak keveset találtam a neten,de a fősulis Agrárbiokémiámban,ill.Növényélattanomban aprólékosan ismertetve van.Bár bevallom,már akkor is hadilábon álltam vele,mert nagyon bonyolult folyamat,sokkal bonyolultabb,mint modjuk a citrát-kör.Szal elmagyarázására nem vállalkoznék,örülök,h akkor túl voltam rajta.

A lényeg,h a növények a raktározás mellett aktívan,és nem passzívan vesznek részt a tápanyagfelvételben,mivel maga a raktározás nem lenne elegendő önmagaban se a termés,a magok beérlelésére,vagy növekedéskor a vegetatív részek teljes kinevelésére sem.

Előzmény: Flanell (1533)