A püspök inasa Creative Commons License 2012.09.26 0 0 3525

Szia!

Én is már sokszor bérltem autót (más országokban, olasz felségterületen még sosem), és nekem is ez volt az első ilyen élményem, hogy egyáltalán depozitot kértek, nemhogy ilyen összegben. Utazásom előtt érdeklődtem itt a fórumon, de senki nem tudott olyan előre foglalásos verziót mondani, amiben nem szerepelt a depozit. Azt írták, hogy azt csak úgy lehet Szardínián elkerülni, ha nem foglalsz előre, csak ott bemész egy helyi kölcsönző irodájába, viszont akkor meg jóval magasabb a bérleti díj. Nem ismerem a trawljigsaw-t, nem is hallottam még róla, de ha azt mondod, legközelebb kipróbálom.

Egyébként a 40 euró, amit írsz az valóban reális lehet, ha nem kérsz italt (se bort, se sört), és csak egy tál kaját rendelsz, az copertoval együtt is kijön 40 euróból. De szerintem az úgy is drága, hisz azt jelenti, hogy ételenként kb. 5.500 Ft-ot fizettél. Persze minden relatív, de az én felfogásomban ez drága. Én nem ismerem a menő budapesti helyeket, egyszerű vidéki gyerek vagyok, s én abból indulok ki, hogy nálunk a legdrágább étteremben is - a bélszínen kívül - minden étel megáll max. 3.000 Ft-ból, de a nagy része inkább 2.000-ből. Persze nincs értelme összehasonlítgatni egy vidéki magyar várost a mediterrán térség egyik ékszerdobozával, de ez akkor is mindig szubjektív lesz, így én a magyar forintból megkapott fizetésemből gazdálkodok Szardínián is, ebből a szempontból meg mindegy, hogy egy helyinek, vagy nyugati turistának az ő jövedelméhez mérve drága-e vagy nem. 

Porto Cervoban egy kávézóban egy pikoló sörért (2 dl) konkrétan 6,5 EUR-t kértek, ami lefelé kerekítve is 1.800 Ft. 

Ettől függetlenül igaz, hogy itt is ki lehet fogni az olcsóbb helyeket, főként városokban lehet keresni azokat, ahova helyiek ülnek be, amik nem a Centro Storico frekventált utcáiban vannak, ott valóban vannak olcsóbb helyek. A magyar áraknál az is biztosan drágább lesz, de megfizethető.

Amit biztosan tudok mondani - mert mindig pontosan összeírom és összehasonlítom a költségeket - hogy tavaly Andalúziában 10 nap alatt költöttünk ugyanannyit, mint most 7 nap alatt Szardínián, és ugyanolyan igényszinten éltünk, ugyanúgy kocsit béreltünk és hotelokban laktunk, többnyire vendéglőkben eszegettünk.    

Előzmény: hondarali (3520)