Axióma Creative Commons License 2012.09.14 0 0 745

Csak hogy megjelenjen a masik oldal is: eletbiztositast szerintem nem minden esetben "kell" kotni (sot: gazdasagi ertelemben veszteseg, a varhato ertek kisebb mint a fizetendo). Kiemelnem, hogy ez nem jelenti azt, hogy nincs olyan eset, amiben viszont kell.

Masreszt en igazabol ezt eleg kapitalista modon szemlelem, tehat ha valaki albiban lakott, valamennyi felretett penzet es a jovobeli jovedelmet felajanlotta a lakasra, majd problema lett, akkor nekem ne "rinyaljon" (itt most azt ertem alatta, aki nem maga akarja megoldani, hanem csapkodja az asztalt, hogy marpedig neki joga van ahhoz hogy segitsenek), hanem vegye tudomasul, hogy az a lakas me'g nem a tulajdona, es akkor vannak a dolgok normal allasban, ha nem a lakas arat hanem max. a bedobott megtakaritast visszakapja, es visszamegy alberletbe. Semmi erkolcsi alapja nincs azt feltetelezni, hogy az a lakas mar reszerol meg van szerezve.

En nem kotottem, es nem is lennek hajlando eletbiztit kotni, pedig a hitel egy az egyben az en fizumra tamaszkodik. Panel (hitel nelkul volt mar akkor) elad, csaladi haz epit, szocpol-kamattam. En mindig beleszamoltam azt a lehetoseget, hogy mi van ha holnap elut az auto: csalad eladja felaron a hazat, kifizeti a hitelt + szocpolt, vesz (vagy legalabb befizeti boven 50% feletti reszet) a maradekbol egy panelt, a megmaradt resz meg mehet tanari fizuba is belefero torlesztovel. Es NEM rinyalunk, hgoy de hat a 6 ev alatt kifizetett reszletek, stb., a lenyeg hogy van hova bukni. De ugyanezt mondhatnam ugy is, hogy alberletbe vagy szulokhoz visszamenni is lehet ugyanigy, orulni kell annak az idonek, amig annal jobb korulmenyt kapott az ember a hitel segitsegevel.

Nyilvan vannak spec. esetek, bar szerintem azok nagyobbreszt a tulvallalasok (pl. tul sok hitel az adott ingatlanra, tul magas - semmi felfele valtozast bele nem szamolva fer a jovedelembe - es tul nagy kockazattal; bar a dev.hitel azert eleg kilog a sorbol mert boven varakozason felul romlott az ados helyzete, de mar 2006-ban siman talalni a hazepites-lakashitel topikjaban utalasokat arra, hogy legalabb akinek jar a kamattam az ne vegye fel devizaban...).