mmjutka Creative Commons License 2012.09.10 0 0 532

Marika!

Mi kétféle szószt készítünk. Az alapszósz kevésbé paradicsomos, jobban zöldsésges. Nemcsak tésztára, hanem levesbe, párolt zöldségekre is szoktam tenni. A spagettiszósz olyan igazi olaszos, illatos dolog, jó sok fűszer mehet bele, az olajon párolás a lényege. Remélem, hasznát veszed, jó étvágyat hozzá!

Alapszósz
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
2 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 répa
1 zeller zöldjével
1 petrezselyem zöldjével
2 nagy húsos paprika
1 kis alma
1 kis cukkini
1 kis padlizsán
só, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom
Elkészítés:
1. A hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, kevés vízben puhára pároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy a végén a főzőlevét elfője.
2. Botmixerrel pépesítjük.
3. Üvegekbe töltjük, az üvegeket 5 percre fejre állítjuk, majd kidunsztoljuk (pl. a hűtőtáskában), vagy kis dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.

Spagettiszósz
5 kg húsos paradicsom
1 kg vöröshagyma
1 zeller zöldjével
4 gerezd fokhagyma
só, bors, bazsalikom, rozmaring, oregano
3 dl olívaolaj
Elkészítés:
1. A paradicsomot, zellert és a fokhegymát megtisztítjuk, feldaraboljuk.
2. A kockára vágott hagymát az olajon megpároljuk.
3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, a fűszereket, közben sózzuk, fűszerezzük.
4. Amíg meg nem únjuk, főzzünk el minél töbet a levéből, néha kavarni kell(!), közben botmixerrel pürésítjük.
5. Üvegekbe töltjük, az üvegeket 5 percre fejre állítjuk, majd kidunsztoljuk (pl. a hűtőtáskában), vagy kis dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.

Előzmény: krnemarika (530)