A kapszaicin csak az érett paprikában kezd termelődni, ez természetes. Még a naga jolokiát is simán meg lehet enni zölden magában is. Éretten már nem érdemes megporbálni.
A paradicsomlé nálam a világon a legegyszerűbb. Emlékszem még gyerekkoromban szegény nagyanyám mennyit főzte, passzírozta, újrafőzte, pancsolt vele napestig. A franc se kínlodik ennyit vele. Kinek van ma erre ideje? Ráadásul még most is javarészt a koktélbol csinálom, mert abbol minden nap van egy nagy tállal. Kicsit megkéstem idén a pradicsomokkal, az ökörszív, és nagy lila még csak most érik tömegével. Azokat még most is inkább sutöm szakmányban. Most ez a sztár nálunk, a sult pari. Itt olvastam, de nagyon nagyon bejött.
Szoval paradicsomlé:
Megmosom, átválogatom, bele a nyeles turmixot, amikor már folyik, egy nem túl sűrű drotszitán a nagyja magot átszűröm. Ami benne marad, benne marad, nem nagyon zavar. Nem kell nagy passzírozásra gondolni, kb. két perc alatt megvagyok vele. A levet felfőzöm, kis natrium benzoátot bele, és forron uvegekbe rakom. Csavaros tetejűt használok, és kicsit fejreállítom csírátlanítás céljábol. Elvileg nem kellene bele tartosítszer sem, de nem merem megporbálni. Így is előfordul néha, hogy egy-egy uveg megromlik, vagy megpenészedik. Bár azt tapasztaltam, hogy ez inkább a parafadugosokkal fordul elő. Nyilván levegőt kap. Ezért probálom csavaros tetejűbe, dehát nincs az a mennyiségű uveg, ami elég lenne ugye...
Ha valakinek van bőven fagyasztokapacitása, akkor pet palackban le lehet fagyasztani nyersen is felhasználásig. Akkor még egyszerűbb a dolog.