foveon Creative Commons License 2012.09.04 0 0 13025

igen pont ezert mondtam mert nekunk akik zeniten majd kesobb praktican, aztan japo gepeken nevelkedetteknek teljesen ismeretlen vilag volt a leicazas. egyreszt barom draga masreszt ide nem juthatott el. no meg ki hallott olyat hogy veszel egy canon/nikon/olympus/stb gepet es azt atepiti a gyar? ugy ahogy kered... meg a tipushibakat is nagyon nehezen javitjak nemhogy atepiteni...

leicanal eleve volt egy eloirt karbantartasi ciklus (kb mint az autoknal a kotelezo szerviz). ilyen alkalmakkor lehetett kerni hogy a gepeket (gyarilag) alakitsak at. pl tegyenek bele idozitot, valtoztassanak a tavmeron, vagy a befuzesen stb-stb. raadasul annak ellenere hogy az adott tipusnev fix megis gyarilag rengeteg fele verzio keszult. ezeket a valtoztatasokat lehetett utolag is kerni. es volt olyan is amit tipusokon keresztbe is megcsinaltak (pl a visszatekero kioldojanak modositasat m3-rol atvittek az m2-re is). ezek mind hivatalos gyari modositasok. ezen tul rengeteg hazi atepites is keszult. ez nem kokanyolast jelent, hanem sok olyan modositast hazilag is meg lehetett csinalni amit a gyar is csinalt, de ezen tul siman lehet hazilag egyeb dolgokat is csinalni annyira modularis es annyira sokaig gyartottak szinte valtozatlan parameterekkel (pl md-t amiben nincs kereso es tavmero, megis siman at lehet alakitani tavmerosre).

az is erdekes hogy mind a mai napig szervizelik es karbantartjak az osszes regi gepet, gyari muszerekkel es alkatreszekbol. hol van olyan japo gep ami mondjuk 50 eves es most beviszed a szervizbe es kersz egy javitast, netan modositast? kirohognek vele. mar 4-5 eves gephez sincs semmi, max igergetes. a lecia erre fentart egy kulon reszleget. persze ennek megvan az ara, a gepek piszok dragak, a karbantartas majd annyi mint egy masik gep, honapokat kell varni mindenre, meg amerikabol is solmsba kuldik a cuccot. no meg a nem leicasok egyfajta sznobsagnak tartjak a lejkazast.

ja igen nekem is van lajkam nem vagyok elfogulatlan ;)

Előzmény: bmwr12 (13021)