Én is egy fajtára kérnék tippet.
A telexomszédnak volt néhány oltványa ebből, már csak 2 él egy kicsit, elvadult a telek legnagyobb része, csak kis részben művelem. Egyik fáról szemeztem egy nálam kihajtott szilvaalanyra vagy 8 éve. Nagy tévedésnek tartottam eddig, de idén valahogy ez lett a legfinomabb, mire teljesen beért. Kb. 10 cm átmérőjű a törzse, tavaly szépen fejlődött, de csak 3 kg körül termett, idén semmit nem nőtt, és 30 kg körül szedtem róla. Na de ezt úgy, hogy 3/4 méretnél nagyjából annyi termés volt, mint levél, csak akkor egy nagy vihar leverte a felét, és a maradék már ki tudott fejlődni. A hajtások semmit nem nőttek.
Szóval a szilva. Valamivel nagyobb, mint a Besztercei. (Az első két képen az alsó kicsi lehet akkora.) Szabálytalan formájú. Az első képen oldalt fexenek, a másodikon megpróbáltam élre állítani őket.
A második sorban egy átlagos méretű példányt mértem le.
Alapvetően a többség hamvas. 2 héttel ezelőtt szüreteltem, ezek csak a fa legtetején maradt, lerázott példányok.
Biztos, hogy nem Besztercei, mert az volt 5 méterrel odébb, és azon soha egy szem nem érett be a sharka miatt, ezt meg nem érdekli, a leveleken látszódik egy kicsit.
Most felvittem párat félbevágva a padlásra megnézni, megaszalódik-e magától, egy másik fajtánál már sikerült.