Borosnya Creative Commons License 2012.08.29 0 0 107

http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/47830-az-uj-szinhazrol-es-a-regiekrol-papp-zoltan-irt

Nos, mindezt végig mondtam a felidézendő beszélgetés elején. 2012. február 15. Velem szemben Dörner és Pozsgai Zsolt.

– Ugye tudjátok – mondtam én –, hogy évtizedeken át Csurka darabok egyik főszínésze voltam. Csurka néhány napja halt meg. Halálának másnapján a tévében kegyeleti műsorváltozás: Döglött aknák. Major és Kállai. A következő napon Majális. Papp Zoli. A magyar kultúra így búcsúzott az írótól.

Mindezt azért mondtam végig, mert úgy érzem, hogy a múltam feljogosít arra, hogy Csurka utolsó munkáiról nyíltan és őszintén beszéljek.

És akkor elmondtam Dörneréknek: A hatodik koporsót nem szabad bemutatni. Nagyon sokat ártotok vele, és nem csak a világnak, magatoknak is. Számos mondatot idéztem a darabból. A darabból, amely arról szól, hogy a huszadik század teljes világtörténelmét az Izrael-Amerika tengelyű zsidó maffia manipulálta, írta, hozta létre. A Szovjetúniót, a világháborúkat, Bárdossyék kivégzését, de még a nürnbergi pert is. És természetesen Trianont.

– Ezeket a mondatokat – mondtam Pozsgainak –, te mint rutinos dramaturg, kihúzhatod, átírhatod, kicsit szelídítheted, de amit az egész mű kifejez az felvállalhatatlan. Én ebben nem kívánok rész venni.

Hát ez volt az én beszélgetésem.