capricorn18 Creative Commons License 2012.08.24 0 0 2323

Szia
Nekem a gerlék helye, a galambházban van kialakítva.

Ilyen esetben a léguti fertőzésekre mind a két madár ugyan úgy reagál egy légtérben. De az ürülékkel történő árintkeéskor elkapható betegségekkel nem kell számolni a gerlék esetében. Legalább is nálam konkrétan nem érintkeznek a galambok a gerlékkel. Szóval nem tudnak egymás helyére piszkítani.

Én 2002 óta galambászok, de még nem hallottam olyanról hogy a paramixo (nyaktekercs) betegséget kimondottan itatással kezelnék.

Védőoltás van rá, amit ősszel kell a galambnak beadni szeptember-október körül nyakbőrbe.

Itatni maximum minden második évben szoktak, és akkor nem oltanak. De az oltás a leghatásosabb erre a dologra. Persze az oltás is és az itatás is csak megelőzésre való, nem kezelésre. Amelyik galamb már mutatja a nyaktekerés tűneteit azt jobb likvidálni, mert normális galamb már nem lesz belőle. A másik, hogy ha nem megfelelő időben kapják a védőoltást, akkor az kihat a következő év kezdetén a termékenységre.

A lényeg a lényeg, ha nem tudnak közvetlenül érintkezni egymással a galambok és a gerlék akkor nem kell aggódni a betegség miatt, mert ez nem levegő útján terjed.

Előzmény: Jucu7502 (2321)