ha már a változatosságról bírtam itt van egy csoda finom padlizsán recept.
Toszkán sült padlizsán.
Elöljáróban annyit, hogy kéne hozzá pár deka gruyere sajt ami nekem nem volt és ha van valahol akkor is eszméletlen ára van.Ezért füstölt sajt volt benne, így is finom volt, de lehet más sajttal is próbálkozni.
Hozzávalók: 1/2 kg. padlizsán, olíva v. más olaj, só bors kb. 5 dkg sajt, egy késhegynyi szerecsendió, 2 tojás, 1/2 dl. tej és tejszín
A padlizsánt karikára vágva olajban mind két oldalát pirosra sütöm tálra szedem kihűlés után a héját lehúzom. botmixerrel pürésítem, fűszerezem. az egész tojásokat habverővel épp csak elkeverem, a tejet és tejszínt összeöntöm forr pontig melegítem és állandó keverés mellett a tojásokhoz csurgatom.
Belekeverem a padlizsán masszába, beleteszek 3 dkg reszelt sajtot összekeverem. A maradék sajtot a tetejére szórom.
Bele merem az előre elkészített kis kerámia tálkákba /4 db. 10 cm-es átmérőjű volt/
beleteszem egy tepsibe amibe egy összehajtott konyharuhát tettem 2/3-ig töltöm a tepsit vízzel, és 180-190 fokos sütőbe 25-30 percig sütöm.
Frissen sült kenyérrel ettük, langyosan.
Sajnos előbb fogyott el mint, hogy fotót tudtam volna készíteni de itt volt a sisera had.
De ha maradna másnapra mikróban megmelegítve, pirítóssal is nagyon jó.