sea-monkey Creative Commons License 2012.08.17 0 0 2418

Sziasztok! 

Elnézést, de csak mostanra sikerült megírnom a beszámolót. Eléggé hosszú lett, de, ha van még valami, amire kíváncsiak vagytok, akkor kérdezzetek! :)

Első hajóutamon augusztus 4-11-ig vettem részt a Costa Luminosával. Tehát nincs összehasonlítási alapom és nagy elvárásaim sem voltak. :)

Koppenhágából indult a hajó, mi már előtte két nappal odamentünk, hogy alaposabban körülnézhessünk a városban. Túl sok látnivaló nem volt ott, szóval elég volt az idő. Kb. minden sarkon árulnak hot-dogot, aki ott jár, semmiképp se hagyja ki, isteni! :)  

Szombaton már 13:30-tól fel lehetett szállni a hajóra, mi kb. 14:00-kor érkeztünk meg a kikötőbe, nem voltak sokan, lehet, hogy később nagyobb lett volna a tömeg. Egy kis kellemetlenség azért adódott: a kabinunk be volt zárva (azt mondták, valami gyerek játszhatott vagy a csomagkihordó véletlenül becsukta az ajtót), a káryák pedig ott bent vártak, tehát kicsit szervezkedni kellett, hogy bejuthassunk. Mindenki segítőkész volt.

A hajóról bővebben:

A hajó – A hajó kinézete az itáliai ízlést tükrözi, ami tőlünk elég távol áll (pl. a Grand Barban egy óriási meztelen alak feküdt...). Zavarónak nem volt zavaró, alapvetően szépnek mondanám a hajót. Tiszta volt, minden kikőtőnél lemosták és frissen festették.

Az utolsó napon (amikor csak a tengeren voltunk) részt vettem egy túrán, ami a hajó „titkait” mutatta be, tehát megnézhettük a konyhát, raktárakat, gépházat, a személyzet helyiségeit, kapitányi hidat, stb. Nagyon érdekes volt, érdemes rajta részt venni! :)

Kabin - Korlátolt kilátással rendelkező szobánk volt, tehát a mentőcsónakokat csodálhattunk minden nap. Lehetett látni a tengert is, nem hiányzott a teljes kilátás. A balkon néha jól jött vola, hogy kimehessünk pl. fotózni, de ezt így is megoldottuk a felső szinteken. Hárman voltunk, egy franciaágyon és egy pótágyon aludtunk. A pótágy miatt annyira nem volt tágas a szoba, de nélküle abszolút elegendő lett volna a mérete. Az ágyak egész kényelmesek voltak. Apukám első éjszaka nem tudott aludni a számára túl nagy párna miatt, így a lepedőt végül a vastag pulóverével tömte ki. Másnap reggel a kabin stewardess ezt észrevehette és hozott neki egy kisebb párnát. Nagyon rendes volt tőle. Minden nap kétszer volt takarítás, óriási tisztaság és rend volt mindig.

Kiszállás, beszállás – Szinte mindig kb. 0,5-1 órával előbb értünk oda a kikötőkbe. Egyáltalán nem volt sor, gyorsan el lehetett hagyni a hajót. Beszállásnál szintén. Italt is bármikor bevihettünk, elnézőek voltak.

A végső kiszállás is gyorsan telt, a csomagjaink kint vártak. Kicsit zavaró volt, hogy hajnali 1-ig ki kellett rakni őket, 8-kor pedig elhagyni a kabint. Nem tudom, máshol is így megy-e.

Szórakozási lehetőségek – Volt két medence, egy külső és egy belső. Az egyiket szinte csak gyerekek használták. Mindkettő elég kicsi volt. Aki úszni szeretne menni, az csalódni fog. Volt még néhány jakuzzi is... Én egyiket sem próbáltam, időm sem volt rá, és hideg is volt.

A 4D mozi épp nem üzemelt. Annyira nem bánom, mert úgyis külön fizetni kellett volna érte.

A színházban minden este voltak előadások. Egyik sem volt olyan hűdejó, de ezt nem is vártam el tőlük. Legtöbb este tánc volt, egyik este pedig a kínai erőművészek „szórakoztattak”. Arra az 1-1 órára jó kikapcsolódás volt, de semmi több.

A Today-ben láttam, hogy minden nap voltak különféle programok, de szinte egyikre sem mentünk el, mert nem találtuk őket túl érdekfeszítőnek.

Reggeli, ebéd, vacsora – Mi minden nap a svédasztalos reggelin vettünk részt, tényleg olyan kantin hangulatú volt az egész (sosem ettem suliban, úgyhogy ez nem hozott elő belőlem semmi rossz érzést :)). A választék lehetett volna nagyobb is, pl. a sonka- és sajt-félék eléggé szegényesek voltak. Müzli szintén. A frissen sütött waffel, palacsinta és omlett, rántotta finom volt. Zavaró volt, hogy vadászni kellett az asztalokra a tömeg miatt.

Szinte egész nap üzemelt a pizza bár, aminek nagyon örültem! Úgy vettük észre, hogy az első napokban finomabbak voltak a pizzák, nem tudom, miért.... Mindegy, még így is ez volt az a kaja, ami a legjobban ízlett az út során.

Vacsora ültetéses volt, egy kedves magyar családdal kerültünk egy asztalhoz (ha esetleg olvasnátok és felismertek, sziasztok! :)). Néhány fogás közül lehetett választani. Eléggé válogatós vagyok, ezért sajnos szinte semmi nem ízlett. Az utolsó napokban egyre nőtt a tengeri kaják száma, már az illatuktól is a hányinger kerülgetett. A nap egyik fénypontja volt ettől függetlenül, tetszett, hogy mindig volt valamilyen téma és produkció a pincérek részéről.

Személyzet – A hajón dolgozókról csak áradozni tudok! Egytől egyik fantasztikus munkát végeztek! Mindeki mindig mosolygott, feldobták az egész napunkat. Az asszisztens pincérük (Julious Edo Esmas) külön megérdemli a dicséretet, csodálatos személyiség volt! Aki találkozna vele, adja át üdvözletem! :)

Norvég fjordok :

Útvonal

1. Koppenhága
  2. Oslo
  3. Stavanger
  4. Bergen
  5. Flam
  6. Hellesylt/Geiranger
  7. tengeren
  8. Koppenhága

Alapvetően az útvonal miatt választottuk ezt az utat. :)

Oslo – A kikötő tulajdonképpen a város közepén volt, ami nagyon kedvező. Itt a kertvárost néztük meg, ahol több múzeum is található. A várva várt skandináv nyugalmat itt tapasztaltuk először. A hot-dog itt is jó volt. :)

Stavanger – Barátságos hangulatú kis város mesébe illő óvárossal. Az olajtermelés központja, egy múzeum is található benne róla, de mi ezt időhiány miatt kihagytuk. Helyette egy 3 órás hajóúton vettünk részt a Lysefjordhoz. Pechünkre pont az út kezdetén kezdett el esni az eső... Még ennek ellenére is elképesztő tájakat nézhettünk meg, csodás volt!

Bergen – Itt nagyon sok látnivaló volt (Rosenkrantz Tower, Hakonshallen, Bryggen, Mariakirken, stb.), szerencsére sikerült szinte mindet meg is tekintenünk. Felmentünk a Floibanennel 150 m magasra. Itt is gyönyörű látvány tárult elénk, az idő is szép volt. Jó volt látni a várost felülnézetből. A halpiacot és az óvárost is kötelező megtekinteni!

Flam – A kedvenc kikötőm az 5 közül. A városhoz vezető úton is már fjordok vettek körül. A kikötő pedig a fjord közepén volt. Sajnos a híres vasútról lecsúsztunk, mert már az összes jegy elkelt rá. :( Ehelyett egy busszal és hajóval néztünk körül a környéken. Gudvangenbe és Stalheimbe is eljutottunk. Gyönyörű napos idő volt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy itt tudtuk a legszebb képeket csinálni. Tényleg elképesztő volt a látvány, a 2 órás hajóút vissza Flamba minden pénzt megért!

Hellesylt/Geiranger – Hellesyltben csak azok szállhattak ki, akik részt vettek Costa kiránduláson. Kicsit bánom, hogy mi kihagytuk, mert beszámolók alapján nagyon megérte a magas ár ellenére.

Geirangerben mentőcsónakokkal hagyhattuk el a hajót, külön örültem neki, legalább ezt is kipróbáltuk! :) Sajnos egész nap szemerkélt/esett az eső. Ködös volt az idő, de így is gyönyörű volt minden. Vízesések mindenhol, magas hegyek, stb... Amikor elhagytuk Geirangert, még a hajóról is nézhettük a fjordot, hiszen nagyon hosszú volt. 

Összegezve nagyon jól éreztem magam az úton. :) Különösen a „hajó feeling” fogott meg, biztos, hogy nem ez volt az utolsó hajóutam. A fjordokban sem csalódtam, egészen más élőben látni őket, mint a fotókon. Aki szereti a természetet és egy kis kikapcsolódásra vágyik, az mindenképp tekintse meg ezeket az elképesztő képződményeket! :) Végül azt azért meg kell jegyeznem, hogy Norvégia elképesztően drága ország, szinte minden a duplája az itthoni áraknak. :/