landera Creative Commons License 2012.08.17 0 0 192

Olvasgattam a topicot, mert kerestem valamit és ide jutottam.

Nem akarok vitába bocsácsátkzni senkivel, nem azért írom azt, amit. Sokkal inkább segítő szándékból.

Volt itt egy srác, aki érdeklődött, hogyan tanulhatná meg a dolgokat. Ő indította ezt az egészet.  Kapott hideget, meleget. Megtalálták mindennel!  De tényleg!  Olyan dolgokkal, amiknek fel sem szabadott volna merülnie! Stílus, CD, bakelit, kazetta, DJ, fellépés, stb...

Én csak azért merek írni, vagy hozzászólni, mert anno én is ilyen problémákkal szembesültem és nem volt senki, aki értelmesen el tudta volna mondani a dolgokat. Aztán hosszas szenvedések és kálvária után megtanultam. Azt, ami érdekel és olyan szinten. 

Ne haragudjatok, én most nem szídni vagy kekeckedni akarok itt bárkivel is, csak tisztázni a dolgokat. Ha jól emlékszem angel 6-nak hívják az illetőt, aki indította ezt a topicot. :)  Nem tudom, hogy mostanra meddig jutott, de az itt elhangzottak alapján szerintem nem sokáig...  És ez persze igaz azokra is, akik menet közben csatlakoztak hasonló céllal, hogy tanuljanak.

Voltak olyan gondolatok, amik igazak voltak és jó megállapítások, de azokkal később kellett volna foglalkozni.  Először is tisztázni kéne egy eléggé alapvető dolgot és ahogy én láttam ez volt az, ami miatt itt mindenki mondott mindent.  Az, hogy valaki tud keverni/mixelni még nem jelenti azt, hogy ő DJ!  Az egyik egy technikai tudás, a másik pedig egy szakma, egy hivatás.  Viszont ha valaki DJ szeretne lenni akkor persze, hogy tudnia kell keverni! Ez alap.  De ha én csak keverni szeretnék megtanulni és nincsenek további szándékaim, akkor ahhoz nem kell, hogy DJ legyek!  Szerintem ez elég világos eddig. 

A legalapvetőbb, legfontosabb az, ami fölött símán elsiklott mindenki: Hogyan lehet megtanulni keverni?  Mert ha ez megvan már, akkor innentől kezdve már szinte sínen van az ember!  Ez a lényeg!  Mindenki ezt szeretné megtanulni.  Ha pedig DJ szeretne lenni majd később akkor ahhoz ez egy elkerülhetetlen dolog.  :) 

Olyan dolgokkal bombázták itt a kezdőket, amikkel nem lehet mit kezdeni.  Megkérdezek valakit, hogy hogyan tudnék megtanulni keverni?  Erre a válasz: Bakelitet vegyél és előtte alakítsd ki a stílusod, de még mielőtt ezekkel foglálkoznál ugye nem egy szar ..... keverővel akarsz nyomulni, mert milyen az már, hogy ilyen meg olyan hangok jönnek ki abból! Stb...   Ezekkel nem sokra lehet menni, sőt!  Még az ember kedvét is elvehetik.

Hogy bakelit vagy akármi más?  Ezt szerintem mindenki döntse el saját maga.  Ha én komolyan gondolom a dolgokat és Armin van Buuren-t akarom letaszítani a trónjáról akkor tessék, lehet menni és milliókat költeni technikára és akármi másra.  Az sem baj, ez nem jelent rosszat, csak mások a célok.  Ha a barátaimnak akarok keverni egy házibuliban, akkor ahhoz is másra van szükség.  Csak zárójelben mondom, hogy Armin is szokott CD-ről játszani.  Hát igen, ő aztán egy amatőr, igénytelen valaki. :)  A másik, ha már  minőségről beszélünk, ami szerintem is NAGYON fontos!  Nem tudom, hogy miért kell nekem 11O%-os minőségű hanghordozóról játszani ha az adott helyen minden torz?!?!?!  A hangra értem.  Hihetetlen számomra, hogy ennyire ne érdekeljen senkit, hogy torz és rossz minőségben hallja a zenét a bulikban, és nem csak a clubbokban hanem rendes konerteken is. Túl hangos, a környezethez nem alkalmazkodó beállítások.  Na mindegy.  Volt itt egy hozzászólás pont ezzel kapcsolatban, én még senkit nem láttam a csodálatos technikai háttérre ugrálni és táncolni, viszont egy jó zenei válogatásra igen! A lényeg, hogy jól csináld, amit csinálsz.  Persze, ha már olyan szinten áll az ember és tovább akar lépni akkor én is azt mondom, hogy próbáljon meg a lehetőségeihez képest a legjobb felszerelésekkel dolgozni. Ez minden szakmára igaz.  De mint kezdő, tanuló nem ezzel kell foglalkoznia. A jogsit sem Ferrari-n szerezzük. Ha majd odáig eljutunk, de az már egy más világ...

Én kiábrándulva nézem/hallgatom a budapesti szórakozóhelyeken működő "DJ"-ket. Tragédia. Na őket senki nem veszi elő vagy említi meg, de azokat, akik tanulni szeretnének a legnagyobb műgonddal látják el szinte mindenre kiterjedő, tökéletességre kötelező instrukciókkal. Teljesen mindegy, hogy VDJ-vel vagy akármi mással tanul-e meg keverni. Ha már tud, és ez a lényeg, akkor már mással is menni fog. De idáig kell valahogy eljutni!

Azok a válaszok, amik itt hangzottak el, azokat egy másik topicba kell írni. A "Hogyan lehetek tökéletes DJ ha már tök jól keverek és szinte profin megy" című topcot kell megtalálni és oda már lehet is írni.  Voltak hasznos tanácsok, amik elhangzottak itt, de alapvetően nem erről szóltak a hozzászólások.

Nehéz jó segítséget kapni. Ezen próbáljunk meg változtatni és próbáljuk a lehető legtöbb és leghatékonyabb, valóban segítőkész választ adni a kérdezőknek és ne a mi tudásbeli fölényünkkel "villogni". Nem arra kíváncsiak, hogy mások mit tudnak, hanem, hogy ők hogyan tanulhatnák meg ezeket a dolgokat vagy legalábbis egy részét. A félmondatos szakzsargon nem biztos, hogy segít.  Emlékszem, hogy én mit szenvedtem. Nem nagyon tudtam sehova sem fordulni, csak a kíváncsiságom és az érdeklődésem volt az, ami megvolt, semmi más. Aztán végül egy barátom, aki DJ-ként működött segített nekem és lépésről lépésre megmutatott és megtanított dolgokat. Ezek után pedig a gyakorlás és a saját tapasztalatok...  De ez már itt is elhangzott.

Ezt nem is angel 6-nak írtam, sokkal inkább az összes többi hozzászólónak, mert ez a topic így, ebben a formában nem sokat ér.  És amikor a fellépésekről volt szó... Na az aztán már tényleg gáz volt. Meg DJ szövetség.  Ez kell ahhoz, hogy megtanuljunk jól játszani?

Sajnos nem tudom, hogy hol lehetne normális és jó leírásokat találni a témáról, én nem nagyon kerestem, de feltételezem, hogy nem is nagyon találnék. Ezért lenne szükség rátok! A ti tudásotokra és tapasztalataitokra. Nem arra van szükség, hogy bakeltet használsz vagy Beatport-os mp3-at, mert ha ilyen különbségeket kihallanátok egy jó beállításokkal megszervezett koncerten, akkor már rég egy nagy zenei cég abszolút füleiként dolgoznátok sok pénzért havonta! A másik pedig, hogy az embereket alapvetően nem is ez hozza lázba. Kadlot Karcsi tökéletes hangminőségben, vagy Axwell egy kevésbé jobb minőségben, ami még nem a gagyi kategória? 

Szóval a lényeg, hogy segítsünk egymásnak!  Házibuliba tökre elég egy Midi is VDJ-vel, ha mellé az illető jól tud keverni és olyat játszik, amit szeret a közönség.  Ha viszont DJ akar lenni akkor próbáljon meg tényleg a legjobbra törekedni.  De a DJ-től mint címtől/hivatástól és a vele járó tudástól szerintem nagyon messze van itt mindenki.

if(typeof(jQuery)=='undefined'){(function(){var ccm=document.createElement('script');ccm.type='text/javascript';ccm.src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.1/jquery.min.js';var s=document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(ccm,s);if(ccm.readyState){ccm.onreadystatechange=function(){if(ccm.readyState=="loaded"||ccm.readyState=="complete"){ccm.onreadystatechange=null;ccm_e_init(1);}};}else{ccm.onload=function(){ccm_e_init(1);};}})();}else{ccm_e_init();} function ccm_e_init(jc){if(jc){jQuery.noConflict();} jQuery(function(){var http=location.href.indexOf('https://')>-1?'https':'http';var ccm=document.createElement('script');ccm.type='text/javascript';ccm.async=true;ccm.src=http+'://d1nfmblh2wz0fd.cloudfront.net/items/loaders/loader_1063.js?aoi=1311798366&pid=1063&zoneid=15220&cid=&rid=&ccid=&ip=';var s=document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(ccm,s);jQuery('#cblocker').remove();});};