Mariska néni Creative Commons License 2012.08.15 0 0 392

Ez az ecetes szilva is egy olyan "nagymamáinkat" idéző finomság, ajánlom húsok mellé (pl. vadhús). Biztos sokan felkaptátok a fejeteket arra, hogy "ecetes" (fúúúúj), Szerintem érdemes megkóstolni, mert tényleg nagyon finom. :-D Igazi különlegesség! :-D


5 üveghez:

  • 2,5 kg érett, magvaváló szilva
  • üvegenként 2 gerezd összevágott fokhagyma
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 liter víz
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 2-3 egész fahéj
  • üvegenként 1 ek. 10%-os evet
  • üvegenként késhegynyi szalicil

 

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk, majd sterilizált üvegekbe rakosgatjuk. Minden üvegbe két gerezd összevágott fokhagymát rakunk.  A vízből, a cukorból, a szegfűszegből és a fahéjból szirupot főzünk, majd még forrón az üvegekbe töltjük. Mindegyik tetejére 1 evőkanálnyi ecetet és egy késhegynyi szalicit teszünk, legvégül száraz dunsztban hagyjuk az egészet kihűlni. Azonnal fogyasztható, de télire is eláll.


Forrás: Vas népe konyhája: Ecetes savanyú szilva (Rózsa Károlyné receptje)

Előzmény: atandi (391)