djuice Creative Commons License 2012.08.07 0 0 1095

Köszi! Ezeket saját szervizelési ismeretek alapján "gyanítod" vagy a gyártók nektek kiadnak valamiféle ezek működéséről szóló szakirodalmat? Csak mert ahogy írod én is onnan indultam ki hogy az oszcikat valamiféle cél-chipek testesítik meg, ill. talán a DX7 korszakában még így volt. Akkor azt mondod hogy pl. egy Korg Triton, M50, Roland Fantom X stb már a Kurzweil nyomdokán működnek?
A problémát ott nem értem igazán (lévén nem vagyok elektro junkie) hogy ha CPU szinten úgymond ezek a virtuál oszcik ma már bármekkora létszámban képesek futni a teljesítmény v kapacitás határáig, akkor mi az ami ma is 128 vagy a Jupi 80 esetén már 256 hangban mégis meghúzzák a határt? Mert hogy a szoftvereknél meg a PC CPU-ja esetén adott progi tekintetében ez user szinten skálázható is, magyarul hogy mennyit akarok áldozni teljesítményből a polifóniára.

Minap egy Motif service manualt böngészgettem, abban van egy direkt hanggenerátor chip a wave ROm és a fő CPU stb. mellett, ami lekezeli a hangi eseményeket, felteszem a polit is. Tehát akkor ez mégis valamiféle cél chip és nem a CPU csinál mindent mint a jó háziasszony.

De tovább megyek! Egyes szintikben pl régebben is volt az a jelenség, hogy preset váltásakor nem némultak el a régebbi preset leütött hangjai. Em még extrémebb poli kezelést feltételez, volt ilyen az Emu moduloknál és asszem a Roli JV1080-nál ezt külön lehetett állítani is menüben hogy némuljon az előző patch vagy sem. Illetve ahhoz képest hogy ma milyen CPU sebességekről beszélhetünk, épp minap kötöttünk ismerősömmel kíváncsiságból egy Roli G70 midi kimenetére egy GM módba kapcsolt Technics KN901-es automatát. Nos, ette szépen a kíséret szólamokat és a mellé játszott dallamokat is legnmagyobb meglepetésünkre még nem is szólt rosszul a dolog. Persze egy-két dobkészlet inkompatibilitása néhol tetten érhető volt, de ismét bizonyított számomra a MIDI szabványa, miszerint anno igencsak okosan ki lett az találva hogy 2012-t írva sem akasztja őt meg egy izmosabb feladat, sőt amennyire szél mentén ismerem a protokolt, mai napig nagyon tágan bővíthető a platform és ahogy látjuk még a soros adatátvitel ellenére sem kell nagyon szégyenkeznie. Azt már le sem írom részleteiben, hogy a latency kérdését az ilyen ősi hangszerek is röhögve teljesítik ami ma nagy divat lett vita témaként... :)

Előzmény: MidiTom (1092)