Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.08.06 0 0 4758

"azaz, helyiség légköbméter számítás"

A levegőt NEM a helyiség használja, hanem a benne tartózkodó emberek. Nem tudom, hogy az emberek honnan a fenéből veszik, hogy a szellőztetést a légköbméterből kell kiszámolni. Egy ezer köbméteres konferenciateremnek (300 ember) és egy ezer köbméteres irodának (30 ember) ugyanannyi szellőzetés kellene?

"Szellőzőrendszer beszabályozását pillangószelepekkel milyen logika alapján érdemes csinálni?"

Én (habár én nem vagyok szakember)

- először eldönteném, hogy melyik helyiségből mennyit szeretnék elszívni és megállapítanám az arányokat, pl konyha:50%, fürdő:30%, WC:20%

- ezután elővennék a fiókból egy profi szélsebességmérőt mondjuk egy kibelezett motorú 8-12 centis számítógép ventilátorból és egy bicikli sebeségmérő órából készítenék egy szélsebesség-saccoló készüléket**. (NE használt csapágyas ventilátorból készítsük, hogy nagyon könnyedén pörögjön!)

- ezután a három cső BELSEJÉBEN (kb a cső közepén) mérve beállítanám szélsebességeket a fenti arányoknak megfelelően, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb légsebességű (itt:konyhai) anemosztát maximálisan nyitva legyen (vagy ha pillangószelep van, akkor ne is kelljen).

Az eljárás a befújásnál ugyanaz.

**a "Mekkelek Bringaórás Szélsebességmérő" hitelesítése: autóval lassan (futva kevésbé lassan) és EGYENLETESEN haladva (max 18 km/h) sebességével a ventilátort beletartjuk a menetszélbe, miközben felírjuk a bicilkióra sebesség értékét és (a GPS-sel) mért sebességet. A két szám arányából meg lehet állapítani a légsebességet. A 18 km/h (= 5 m/s) a légcsatornákba ajánlott maximális légsebesség (a zaj miatt). Persze a különböző csövekben haladó levegők ARÁNYÁNAK megállapításához erre hitelesítésre nics szükség, ott csak fordulatszámokat kell összehasonlítani.

Előzmény: bautest (4757)