A Hószigetelések topikban a 46015-ös hozzászólásban válaszoltam tutibornak. Ott megtalálod a főbb paramétereket és összegeket. Valamelyik építkezésesben egyéb kérdésekről folytathajuk, hátha másnak is hasznos.....Egyébként Zalába költöztünk, és én is most szokom, hogyha 22-30 fokot mondanak, akkor itt a legmelegebb a 22 fok kb. 1 óra hosszat. Míg a rokonok a keleti országrészben főttek a melegtől, itt nap közben melegítő alsó-felső kombóban talicskáztunk kavicsot. Éppen csak sapkát nem húztunk az északi szélben. Na, de tegnap már végre 30 fok volt kint. Bent, egész napos tárva-nyitva hagyott abalkok mellett a hálószobában az ágy mellett a földön 25 fokig melegedtük. A szellőztetőt ilyenkor nem is használjuk, csak az ablakokat, hogy jöjjön be a meleg, és a huzatban száradjanak a falak. Éjszakára viszont nem mernék egy kertes házban nyitott ablak mellett aludni (ez eddig a 10 emeleten nem volt gond), így a szellőztető megy, és így jön a frisslevegő éjszaka is. A fal, illetve a házszerkezet sajnos nem tudom meddig szárad, olvastam már 3 évet is...
A légtechnikai tervvel kapcsolatosan mondanám, hogy nekünk is készült terv. Az alaprajzra felkerültek a csövek, a befújtó/elszívó pontok, aztán a tetőn is be volt rajzolva a kifújó/elszívó. Valami áramlási sebességek (?), meg csőkeresztmetszetek is voltak rajta. Ez alapján pontosan kiszámolták a csövek hosszát, a mindeféle egyéb idomokat, meg csatlakozókat. Azaz annyira nem volt pontos, mert maradtak ki darabok (nem sok).
A kertes házban az éjjel nappal zárt ablak a kosz miatt lehet, hogy előny, de én nehezen tudom elképzelni. Olyan jó a szénaillat, meg a madárcsicsergés, ami a szellőztetőn nem jön be. Meg a teraszajtón is könnyebb közlekedni, ha csak a szúnyogháló van, és nincs bezárva minden. Ez persze a nyárra igaz. Télen majd zárunk.