Törölt nick Creative Commons License 2012.07.21 0 0 2286

A római városnézésre, egy napra többszörösen bevált tervünk van (több barátomat, és ismerősömet is így vittem), mert a buszjegy, amit most emeltek, csak úgy érvényes, hogy először metróra, majd a buszra, ezért a Termininél szoktuk kezdeni. Metróval a Colosseum, gyalog körbejárni, majd a domus aurea felőli oldalon a 117-es belvárosi elektromos buszra még érvényes marad a jegy (ennyi idő kevés a Colosseumra belülről).Azzal érdemes elmenni a spanyol lépcsőig. (előtte még elmegy a busz a Borghese parkba, utána van a végállomása, és csak visszafelé megy pont a spanyol lépcsőhöz).  Ha a parkon nem szeretnél végigmenni, mert sietsz, akkor a Barberinniél át kell szállni a 116-os elektromos buszra, de az pont a spanyol lépcső előtt visszafordul, ezért figyelni kell. Onnan gyalog a Trevi, majd a Pantheon, és a Corso Victorio Emanuel II (az út, nem az emlékmű). Onnan 62-es busz a Vatikánba, gyalog az Angyalvár, majd 40-es busszal vissza a Terminihez. Ez összesen 2 buszjegyet igényel. A Vatikántól is lehet menni vonattal, de ott már nem lesz ülőhely, mert nagyon sokan ingáznak. Civitába. A vonat a Terminin nagyon a külső vágányról indul sietni kell. kb 10 perc gyalog, mert legutóbb nem működött a mozgó járda. A jegy vásárlásnál sokan vannak, használd az automatát. Gyors.

Tuniszt többször leírtam.

Messinában nem tudsz fürödni szerintem. A vasútállomás ipartelep, mert ott érkeznek komppal a vonatok. A másik irányban messzebb talán van hely, de ott megy egy csatorna a tengerbe. A google műholdas térképe alapján is úgy gondolom jól emlékszem.

De ha elmész Taorminára, ott a vasútállomásnál van strand, tiszta, és marad idő visszafelé fürödni.