Ez a bizonyos fa 20-25 év közötti kábé. Nem emlékszem már pontosan, hány éve vettem ki, de nem tegnap volt.
Egyébként érdekel ez a témakör (is), mert tavaly óta nevelek egy tuleu grast, amit a kezdetektől fogva váza- illetve tölcsérkoronásnak képzeltem el, és nem osztottam azt a nézetet, hogy 3-4 év után távolítsam csak el a sudarat, ezért én kivágtam márciusban.
Azóta nagyon szeretem alakítgatni a kis fát, mert szerencsére hajt keményen, és így gakran tudom kötözgetni az új hajtásokat, meg metszeni.
Azt mondják, hogy a szilvafát nem egyszerű alakítani, nem túl kezes. Eddig amit látok, nekem nagyon tetszik, lelki szemeim előtt látom ahogy a korona felépül :)
Arról is teszek majd be képet.
A vázágakat lehúztam 0-10 fokosra eleinte, míg be nem fásodott tőben. A végeiken az új hajtások rendre törekszenek felfelé. Közben metszegettem vissza a vázágakat is, így kihajtottak gallérágnak való hajtások. Sőt, idén már gallérágat is metszettem vissza, amelyeknek manapság hajtanak ki a rügyeik.
Idén már nem metszem többet, hogy a mostani hajtások rügyei is be tudjanak érni télire.
Mostmár a vázágak végeit elkezdtem engedni fölfelé, szép lassan emelkednek a függőleges felé, nagyon klasszul néz ki!
Márciusban fogom legközelebb hajtásválogatni, és a vázágakat ismét visszametszeni.
Ha jövőre nem is még, de 2014-ben már terveznék rajta hagyni termést, ha ő is szeretné. Onnantól majd a termés húzza lefelé az ágakat, nem a kötél :)