kitadimanta Creative Commons License 2012.07.16 0 0 9772

A minap a veleméri Árpád-kori templomban jártam, s feltűnt a szentély mögötti ablaknyílás festése. Úgy tudom, az ott látható kilenc db-os, ötszirmú virág-motívum a fogantatástól a születésig eltelt időt (hónapokat) jelenti.

Az ablak bal- és jobb alsó sarkában két igen figyelemre méltó ábra található, melyek valószínűleg kapcsolódnak az előbbi szimbólumhoz. Még annyit hozzátennék, hogy szerintem az ablak körüli teljes kép balról jobbra „olvasható” az indák és kacsok ilyen irányú vonalvezetése okán.

- A bal oldalon egy fekete gyűrűben egy függőlegesen fekete-fehér osztású kör látható. (Bár az sem kizárt, hogy a gyűrű eredetileg függőlegesen osztva fekete-fehér volt, lásd jobb oldali ábra hasonló, bár vízszintes osztását. Sőt, még egy - óra járása szerinti - folyamatos fehérből-feketébe átmenet is elképzelhető, egy különös spirál ábrázolásaként.)

A fekete-fehér osztású kör lehet az „US” rovásjel megfelelője is, kapcsolódva a kilenc virág-motívumhoz. Ezt erősíti az ebben az osztott körben igen elmosódottan látható Anyaistennő a nyolcszirmú rozetta képe, mely – többek között - egy sumér pecséthengeren is megtalálható.

(Ez a kép annyira elmosódott, hogy akár saját fantáziám terméke is lehetne, de remélem nem az…)

A sumér pecséthenger nyolcszirmú rozettákkal:

- A jobb oldali ábra – általam – semmihez nem hasonlítható, semmihez nem köthető rajzolat; két, vízszintes osztású fekete-fehér gyűrűben egy szintén vízszintes osztású fekete-fehér kör, mely a bal oldali ábra körével mutat hasonlóságot, de a vízszintes osztást nem tudom értelmezni. Ahogyan a gyűrűk osztását sem, és azok darabszámára sincs ötletem.

Viszont van némi hasonlósága a 9767-ben látható kopt csont dobókocka motívumaival… - Két gyűrű, középen egy pont/kör.