a mustban is van alkohol....., minden gyümölcs hordja magában...., erjedettséget...., de a kefir is...., ne felejtsd el!....
A széder esten pedig bort ittak, erjedett alkoholos bort!
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9der#A_bor_n.C3.A9gyszeri_iv.C3.A1sa
A kóser bor
http://www.zsido.hu/receptek/bor.htm
Izraeli Kóser borok: http://italshop.hu/kategoria/izraeli_koser_borok.html
http://www.mazsihisz.hu/index.php?nid=3290
http://www.zsido.hu/zsido-konyha-receptek-fzes/a-koser-konyha:
" Noha sem itt, sem a receptek között nem foglalkozunk a kóser (sajátosan zsidó) italok fajtáival, vagy elkészítésük módjával, tudnunk kell, hogy a vallásos zsidó nem fogyaszthat akármilyen szeszes italt. Az ókori zsidó hagyomány szerint az úgynevezett nészech (pogány áldozati célra szánt) bor fogyasztása, vagy akár hasznosítása is szigorúan tilos. A Talmud azonban ezt az elõírást kiterjesztette a nem zsidók által használt minden borra, amely nem feltétlenül ezt a célt szolgálta. (Az ilyen bor neve héberül sztám, vagyis általános borféle.) Ennek hátterében azt a feltételezést találjuk, hogy a bor esetleg bizonytalan, netán idegen, kultikus célra beszentelt szõlõtábláról származott. Így azután a kóser bor csakis folyamatos ellenõrzés mellett készülhet. Az ortodox zsidók mindmáig arra törekednek, hogy lehetõleg még a szõlõt is maguk mûveljék meg, s hogy a mustot és a bort maguk készítsék el. Mindenesetre elmondhatjuk, hogy a kóser bor egészen biztosan szõlõbõl készül...
A legismertebb pálinka (snapsz) nálunk a kóser szilva (a szilvórium vagy slivovitz), amely az utóbbi idõben nem zsidó körökben is igen kedveltté vált. Egyes régi zsidó italkedvelõk, a maguk igazolására, külön hagyományt teremtettek, így a kóser bort (a Biblia alapján) Noéig, a kóser szilva eredetét pedig Salamon királyig vezetik vissza.
Könyvünk a kóser elõírásoknak megfelelõ étkezési rendre épül "