diavolo16 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 5285

A Slovák paradicsom túrák egy jó részének a kiindulópontja Podlesok. Itt le lehet tenni a kocsit, és több szurdok is megközelíthető.

Egy szurdoktúránál a Hernád-áttörés kivételével soha nem ott jön vissza az ember, amerre ment, ment a szurdokok egyirányúsítva vannak.

Javaslom, hogy a HELYSZÍNEN!!!! vegyetek egy túrista térképet. Ezt Podlesokban az első "szembejövő" ajándékárus bódénál megtehetitek. Ha van, akkor a 25.000-es léptékűt vegyétek, az részletesebb, jobban látni rajt a dolgokat.

Azért javaslom a helybeli, tehát stlovák nyelvű térkép megvásárlását, mert a Szlovák Paradicsomban (is) minden csak szlovákul van kiírva.

A nemzeti park maximálisan fel van szerelve a túrázókat eligazító, segítő táblákkal, de mint mondottam, minden szlovákul van, így egy magyar nyelvű térképpel semmire sem mentek.

Nembeszélve arról, hogy kint én olcsóbban vettem meg a térképet, mint itthon. (Ez egyébként általánosságban is igaz, térképet mindig az adott országban, az adott ország nyelvén kell venni!)

Kezdőknek álltalában a Suha Bela szurdokot szokták ajánlani. Ennek bejárata Podlesoktól cca 10 perc sétával elérhető.

Fontos tudni, hogy a Szlovák Paradicsomban nem sok értelme van arról beszélni, hogy egy útvonal hány km hosszú. Itt óra percben mérik a távolságot. Ezek a túrista térképen fel vannak tüntetve. Tapasztalatom az, hogy ezek olyan "középidők". Mi gyakorlott túrázók vagyunk, gyorsabban haladunk, de aki először van a Paradicsomba, az egy kicsit lassaban halad.

A Tátrába természetesen érdemes egy napra is elmenni.

Remélem tudtam segíteni.

Előzmény: polcsika (5284)