GrG Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5144

Radnóti zsidó vagy nem zsidósága nem tartozik a fórumhoz. Igazából hülyeség volt a végére írnom, mert pont a fordított hatást érte el azoknál akik az embereket nem tetteik, hanem származásuk alapján itélik meg a többieket. 

Ha megnézed, amit te beírtál, akkor is láthatod, hogy is láthatod, hogy zsidó származásúnak tartotta magát, de nem zsidónak (nem zsidó vallásúnak és nem zsidó nemzetiségűnek).

zsidóságomat sohasem tagadtam meg, »zsidó felekezetű vagyok« ma is

de nem érzem zsidónak magam, a vallásra nem neveltek, nem szükségletem, nem gyakorlom, a fajt, a vérrögöt, a talajgyökért, az idegekben remegő ősi bánatot baromságnak tartom és nem »szellemiségem« és »lelkiségem« és »költőiségem« meghatározójának.

Zsidó felekezetú, de nem vallásos,

Zsidóságom nem tagadom, de nem érzem magam zsidónak.

Pont ezért nem mond annak ellent, hogy meggyőzödésből keresztelkedett meg ( De katolizálása ettől még őszinte volt, noha ezt akkor - Sík Sándoron kívül - senki se hitte el neki.) és nem azért, hogy mentse a bőrét (mellesleg sokan mondták neki, hogy a 3. munkaszolgálatára ne menjen el, mégis elment, mert nem akarta menteni a bőrét). Amúgy a komor rabbik pont azért tartották árulónak (vagy azért hurcolták meg a munkaszolgálatosok), mert hittek neki, ha azt gondolták volna, csak képmutatásból keresztelkedik ki, mint annyian, akkor nem tartják árulónak.

Hát persze, tegyük hozzá a, hogy a akkor amikor testvérei tízezrével intézkjedtek keresztlevelük beszerzéséről.

Mit kellett volna tenniük? Lemenni a Duna-partra és vízbelővetni magukat? Vagy önként elsétálni Auschwitzba? Mi jogon itéled el azt, aki menteni akarja az életét vagy a családját? Nem ez a normális viselkedés? A Franciaországi magyarok nagyrésze (45-ös, 56-os) szintén ezt tette. Akkor vessünk meg minden 56-ost hazáját elhagyni kényszerülőt? Vagy ez úgy néz ki nálad, hogy, aki a kommunisták elől szökik az jó ember, aki a zsidóüldözés elől próbál menekülni az nem. Nem inkább azt a rendszert kéne elitélni, amelyik ilyenre kényszeríti a állampolgárait legyen az bármilyen izmus?

Egyébként ezt írja:

.A zsidóságom 'életproblémám', mert azzá tették a körülmények, a törvények, a világ. Kényszerből probléma. Különben magyar költő vagyok,...s nem érdekel..., hogy mi a véleménye erről a mindenkori miniszterelnöknek...Ezek kitagadhatnak, befogadhatnak, az én 'nemzetem' nem kiabál le a könyvespolcról, hogy mars büdös zsidó, hazám tájai kinyílnak előttem, a bokor nem tép rajtam külön nagyobbat mint máson, a fa nem ágaskodik lábujjhegyre, hogy ne érjem el a gyümölcsét. Ha ilyesmit tapasztalnék - megölném magam, mert másként, mint élek, élni nem tudok, s mást hinni és másképp gondolkodni sem."

Ha megnézed Radnót verseit, nézd meg mennyit foglalkozik Magyarországgal és mennyit a zsidósággal?

Érted már miért magyar költő és miért nem zsidó? Vagy neked Petőfi és Kossuth szlovák, mert szlovák családból származnak?

Én azt gondolom, hogy Radnóti elsősroban magyar volt, magyarnak tartotta magát és magyarként élt, írt és a magyar hazát szerette, sokkal jobban mint birálói vagy gyilkosai. Másrészt katolikus volt, hit a katolicizmusban, a Szentháromságban és a Jézus Krisztusban. Végül zsidó származású volt (éssorsát nem kerülhette el).

Mindezen túl már csak az érdeklene miért tartasz gonosznak? Azért mert szeretem Radnótit? Azért mert a verseit nézem és nem azt, hogy minek született? Vagy azért mert nem értünk egyet valamiben. Ja és sokat segítene, ha kivételesen azon a néven írtál, amit általában használni szoktál a fórumon...