En igy rakom el evek ota a nyers sargabaracklekvart
Sárgabarackot 20 mp -re lobogó vízbe mártod(szűrőkosárral érdemes, mint ami a fritőzöknek van, vagy tésztaszűrővel is jó,egyszerre 15-20 db-ot), így könnyen lejön a bőre, és ki is magozod. Ha nagyon érett és a forrázástól túl leves lenne, öntsétek le alóla a híg levet, hogy majd sűrűbb legyen a lekvár.
Ebből 5 kg-hoz kell 2,2-2,5 kg kristálycukor és 1 teáskanálnyi szalicil vagy Na-Benzoát(én utóbbit használom és szűken a teáskanálnyit, inkább bő mokkáskanálnyi)
Összekevered, és 3 napig néha megkeverve állni hagyod. 3. vagy 4. napon hidegen üvegekbe töltöd, én a celofán és a kupak közé is szoktam pici Na-Benzoátot tenni.
Finomabb és szebb, világosabb lesz. Olyan igazi friss sárgabarack-íze lesz majd télen is! :)
Hozzá kell tennem, hogy fogalmam sincs miért, harmada-fele tavaly megromlott. Ugyanúgy csináltam mindet, mosogatógépben mostam ki az üvegeket, majd na-benzoátos lobogó vízban kifőztem(pár másodpercig csak), ugyanígy a kupakokat is, és ebbe a vízbe mártottam a celofánt is, mielőtt az üvegre tettem, mégis egyik megromlik, másik nem. Elképzelni nem tudom, miért. DE nagyon szép, világos marad,friss ízű, érdemes kipróbálni kisebb mennyiséggel. Viszont kicsit nekem hígabb, mint a főzöttek.