Neked van igazad, én tévedtem! Bizony 9 hengeresek voltak a motorok, most direkt utána olvastam :) és egyenként 325 lóerősek voltak.
Az átrforgatáshoz betettünk középre egy racsnis kurblit, a karját feltoltuk jó magasra, aztán rácsimpaszkodtunk. Hideg téli éjszakák után úgy be volt dermedve az olaj, hogy a cingárabb SHM szerelők súlya kevés volt, egyszerűen lógva maradtak a karon :)
Az is rémlik, hogy valaki elmondta, hogy a ruszki elvtársak eredetileg hadihajók közti átlibbenésekhez használták a Kamovokat. Csodás fordulékonyságukat az augusztus 20-i légiparádékon vagy akár Bujtor "Ötvös Csöpi" István filmjeiben is meg lehetett csodálni, csak épp normál repüléskor is majdnem maximális teljesítménnyel dolgoztak, vészhelyzetben manőverezésre már nemigen maradt tartalék kraft a hajtóműben.
Felidézem még a betonnal kiöntött, keresztvassal merevített autógumikat, amik nehezékként, utashelyettesítőként szolgáltak, ha a rep. feladat úgy kívánta, meg hogy minket zöldfülű kopárokat ti öregek intettetek óva attól, hogy repüléshez nehezéknek, műutasnak önként jelentkezzünk, mert a telehányt utaskabint ronda munka leszállás után, kóvályogva kitakarítani :)
10 napos szakállal mászkáltál a laktanyában? :)) Ez hatalmas lehetett :) Neked mint villanyszerelőnek ezek szerint jól ment a sorod :)
Persze, nyilván senki nem rajongott, hogy Börgönd Cityben állomásozhat, de hát minden viszonylagos. A bevonulás előtt én is rengeteg történetet hallhattam a hírhedt helyekről, kezdve a joggal rettegett Lentivel, ami a pokoli alakulatok afféle etalonjának számított, de Rétság, Kalocsa, Nagyatád is ijesztően hangzott. Börgöndről azt se tudtuk, hogy létezik :)
Engem például eredetileg Keszthelyre vittek volna (kiderítettük a behívó kódszámából), két ugyanoda behívott haveromat mellőlem szólították a keszthelyi transzportba a művházban, néztek is hülyén, hogy mi van, én nem megyek? nem értettem én se, közben hallottam a nevemet, megyek oda, buszra szállás, vadidegen alakok :) kérdezem, hogy hova megyünk, mondják Börgönd. Jézus, az hol a fenében lehet, mi van ott, és akkor a kísérők gallérján észrevettem a szárnyas légcsavart :) aztán később rádöbbentem :) Biztos valami keszthelyi csókos miatt kicseréltek, de asszem jobb, hogy nem Keszthelyen kötöttem ki, rakétásként.
De a legkellemesebb élmény mégis az volt, amikor szabadságom ideje alatt otthon táviratot hozott a posta, és csak ennyi állt benne:
"Azonnal vonuljon be alakulatához. Polgári ruhát hozzon magával. Parancsnok." :)