cucurbia Creative Commons License 2012.06.26 0 0 6596

Hu de ideges valaki,na akkorcsak nagyon röviden probálok a páfrányvetésről irni.

Először a sprorák beszerzéséről.Én 3 uton szerzem be.Egyrészt jo kapcsolatot ápolok a pesti füvészkerttel és a szegedi füvészkerttel,mivel ennek a két intézménynek a legnagyobb a hazai tropusipáfrány gyüjteménye.Igy innen szoktam kérni,gyüjteni sporákat néha esetleg rizomákat.Másrészt tagja vagyok a Brit haraszt társaságnak,igaz én csak  a tagdijat fizetem a kiadványokra és kinti programokra már érthető modon nem futja de évente egy listábol igy modomban áll 20 fajta gratisz sporaadagot kérni.Sajnos idén az első kérésem postája valahol utközben eltünt,igy mire megreklomáltam már sok fajtábol elfogyott a spora igy legnagyobb sajnálatomra pl.a Cibotiumokbol már egyetlen adagot sem kaptam a potküldésnél( a két éve Thaiföldről vett trunkkom meg a télen kirohadt).Harmadik modja a sporáknak a vásárlás a neten,ebayen is vettem már pl Platycerium sporákat de néhány magokkal foglalkozo német és angol oldalrol is lehet vásárolni.Idén télen Ibolyáék is hoztak nekem a kérésemre sprorákat indonéziábol ahol januárban teleltek,egy kivételével már mindegyik szép zöld előelepes,igaz sajnos meghatározásuk majd csak akkor lesz lehetséges ha sikerül majd öket felnevelni,és hát bár kioktattam öket hogyan kell gyüjteni ,sajnos elég gyakorlatlanok még ebben és nem igazán szabályosan sikerült a gyüjtés,de én ezt is nagyon köszönöm nekik,remélem jol fognak fejlődni.Most csak számokkal vannak jelölve.

Nos a vetésről: vannak amerikai videok a neten de a tapasztalataim azt mutatják hogy azok a zárt müanyag edények amiket ebben mutatnak házi körülmények között nekem nem váltak be.A saját modszerem az,hogy fogok kb.10-15 cm átmérőjű,lehetőleg első használatu,sötét szinű(ha lehet szürke vagy fekete) cserepeket,azt félig megtöltöm sima savanyu osli tözeggel,esetleg nagyon kevés rostált virágfölddel elkeverve de ez kevésbé lényeges.Ezután vizforralóban felforralok egy másfél liter vizet,és amikor elkezd forrni a viz,akkor ezzel a forró,gőzölgő vizzel jol meglocsolom a talajt ugy hogy mindenhol kellően átnyirkosodjon,és a forró viz a talajt és a cserép oldalát és tetejét is egyaránt érje.ezt kb egy perc után ujra megismétlem,minden cserépen kb 2-3 x átmegyek igy.Sok könyben olvastam,hogy a cserép talajt sütőben is ki lehet gőzölni,ezt azonban én nem ajánlom mert amennyiben a talajkeverékben szerves anyagok lennének, a hő következtében ammonia szabadul fel,amitől a talaj büdös is lesz másrészt mérgező is, az ilyen talaj hetekig nem alkalmas növények nevelésére,vetésre.Még abban a fázisban amikor a talajból gőzölög a forró pára folpackkal lezárom a cserepeket amit gumigyűrűvel(befőttes gumi magyarul)rögzitek.Eztán megvárom mig szobahőmérsékletűre hül ez kb 3-4 ora időjárástól függően.

A vetésnél figyelni kell arra hogy egyszerre csak egy spórával dolgozzunk(még igy is előfordulhat keveredés a kezünkön vagy máshol megtapadt előző sporák miatt),és huzatmentes helyen dolgozzunk.(tehát ajto,ablak,foliasátorajto zárva legyen).Óvatosan  kibontom a sporákat tartalmaző papirlapot,zacskot vagy boritékot esetleg ha nem hullott ki elég akkor a sporás levelet,és ezután résnyire felemelem a folpackot és a talaj felszinére szorom a sporákat.Ha nincs kihullott spora hanem sporás levelem van akkor az ujjammal körmömmel kaparok egy kevés sporát a levelekről a talajra(ergo utána a körmöm alatt átmehet a spora a következőre).A mennyiség változo lehet,de ügyelni kell arra hogy egyenletesen szorodjon ki,és ne legyen sem tul sok,sem tul kevés spora egy cserépben mert mindkettő más és más problémákat okozhat a későbbiekben a kelés után.Vetés során érdemes a levegőt is ovatosabban venni nehogy egy tüsszentéssel az összes spora kiszálljona cserépből.:)))))

Ezután gyorsan lezárom a folpackot gumival szorosra huzom és már kész is vagyok.felcimkézem és meleg(de nem tul meleg csak 12-20 fokos és világos(de nem napos) helyre teszem a cserepeket és várok......ha tul sok napot kapna a cserép akkor sajnos könnyen algák kezdenek növekedni ami ha már ki van csirázva a páfrány akkor kezelhető gond,de ha ez jelenik meg előbb,akkor sajnos sokszor azt a vetést meg kell semmisiteni.Ha pedig kevés a fény,akkor pedig nagyon nezezen vagy egyáltalán nem kezd el fejlödni a spora.Vannak fajok amelyekről azt irják csak akkor kezd feljödni ha a napok hossza folyamatosan nő(tehát csak tavasszal.Pl.1-2 Adiantum faj) mig másoknál a csirázáshoz az orchideákhoz hasonloan gombák jelenlétére lenne szükség(pl.Angiopteris sp),mig vannak olyanok is(Sallingeriák,némely Osmunda) amelyeik un.zöldsporások,tehát a levélről valo kiszorodás után azonnal kell vetni,mert a spora száradva elpusztul,ezeknek sajnos a sporáját nem lehet szállitani ha ilyet látsz árulni ne vedd meg mert felesleges,ezekből mindig tövet vagy friss levelet kell szerezni.

A spora gyüjtés egyébként rendkivül egyszerű,egy fehér papirlap és egy boriték kell hozzá.A sporás levelet a kettéhajtott papirlap közé teszed,majd behelyezve a boritékba száraz sötét helyen 3-4 nap alatt megszárad a levél és a papirlapra szorodnak a sporák.A csiraképességük igen változo,az adianthumok,Pterisek 1-2 év a Cyatheák,Dicksoniáké 5-6 év de vannak olyanok is amelyek csak 1-2 honapig életképesek.A boritákot felvimkézed vagy koddal átod el,ha ismeretlen a fajta és igy elég sokáig tárolhato sötét száraz hüvös helyen.

Elvileg ha a vetést jol csináltad és nem tul forro helyen vannak a cserepek nem kell megöntözni kelésig a vetéseket,ha mégis szükséges valamiért akkor a cserepeket kinyitás nélkül felszivatással kell vizhet juttatni,ovatosan nehogy a vizen keresztül megfertözödnön a talaj.

A folpackon keresztül rendszeresen bele lehet látni a cserépbe,igaz sokszor a teteje a kondenzált párátol gyöngyözik,de ez nem baj,én le szoktam bögdösni hagy hulljon a talajra.Jó esetben már 3-4 hét mulva,lassan növö fajok esetén 2-3 honap mulva jelennek meg a zöld előtelepek.Ha 3 honap mulva sincs eredmény és nem követtem el a vetésnél valami hibát akkor valoszinűleg rossz volt a spora öreg vagy éretlen.Én addig nem szoktam leszedni  a folpackot amig a talajfelszint összefüggő zöld előtepel nem fedi.Ekkor már általában egy két telepnél megjelenik néhány levélke is.Ilyenkor lehet azt várni,hogy az egész telep levelesedjen,én azonban ilyenkor már sokszor leszedem a folpackot és vagy müanyag tetőt teszek rá,vagy ha találok megfelelően csiga és napvédett nyirkos helyet(ez csak tavaszl megy sajna) akkor akár tető nélkül is hagyom őket fejlődni.Párásitani csak akkor szoktam ha kiszáradna egyébként nem nagyon öntözöm mert az öntözéstől gombásodhat is illetve ideges mohasporák is bejuthatnak.Amikor már van 1-2 levélkéjük akkor kitüzdelem őket egyesével kismérető cserépbe és árnyékos nyirkos helyen várom meg amig a normál méretű levelek kifejlődnek.

Nos azért ez a proceura nem tul gyors folyamat pl. a tavaly összel vetett sporáimbol sok még csak most hajtotta ki az első levélkéit,sajnos némely sporám ki sem hajtott(főleg a páfrányfafélék) és olyan is van amelyik eddig szépen fejlődött azonban a mult heti 40 fokos üvegházban hőgutát kaphatott mert szinte a teljes előtelep bebarnult:(((de még látok rajta a sarkokban zöld előtelepet,most hüvősebbe téve reménykedek abban,hogy abbol még 1-2 palánta kifejlődik és nem kell ujravetni.Egy növény kineveléséhez igy kb 1-2 év tutira kell a legjobb esetben is.

Sajnos a hazai páfrányokkal kapcsolatban nincs tul sok jo tapasztalatom.Tavaly struccpáfrányt szerettem volna vetni az előtelepek szépen ki is fejlődtek,azonban utána nyárra szinte az összes előtelep eltünt mintha felsziivodott volna:(((.Ezért van az hogy bár külföldre sporát tudnék csak küldeni ezekből,ha lehet magamnak inkább már kész töveket veszek vagy szerzek a hazaiakbol.

És akkor néhány illusztáció.

Ibolya sporáiból el kezdtek kellni.

Szépen kifejlődött előtelepes cserép.

Már szépen kifejlődött Asplenium növénykék.

A nagy melegben megégett gombásodott telepek.

polypodium lycopoides tiszta telepei

Adianthum formosanum telep benne egy idegen "jövevénnyel".

Előzmény: becko8 (6594)