A B4 egy kilenckontrolleres mesterbillentyűzettel már elég drawbaros ízű lehet. Okumoto használ ilyet.
Valóban, később majd játék közben kiderül, nem elsődleges a regiszterek húzogatása.
(Ezért fel sem vetem az én olcsó, de hatásos megoldásomat. Nemrég mutattam egy ilyen összeállítást. Igazi lezli, csöves előfok + sampler. Mindent ver)
De akinek még nem volt ilyen húzóregiszteres hangszere, olyan mérvű elvárásai, illúziói vannak vele szemben hogy értelmetlen annak fontosságát elemezni.
Épp emiatt sok hitvány hangszer elvakítja tapasztalatlan vásárlóját, sugallván a kialakításában, ívelt faformájában rejlő Hammond hangzást. Aztán kis idővel, akár azonnal jön a csalódás. Mert minden huzigáló ellenére egy hangszer nem attól szól jól vagy rosszul hogy van-e neki? Van kb. 50 fajta hangi összetevő, csakis a fontosabbak közül.
Igaz, én már nem ragaszkodom a drawbarokhoz, de ehhez el kellett telnie 30 év mexállott hammondozásnak, millió tapasztalat begyűjtésének és sok drawbaros klónjószág tulajdonlásának, meg az igaziak közül a legjobbaknak. Lehetne most is, a csúcs kétmanuálos, de mégsincs. Szeretnék, de egyik sem győzött meg.
Ezért ajánlom az ismertebb oldalregiszteres kombóorgonákat kezdésnek. Pár évig el lehet velük lenni.