Csipkebogyó nyersen - ez igen! Nagyon érdekel. Van is bokor a kertben, hagyományos, meg a nagy termésű Rosa rugosa is, több bokor. Csak ez nem egyszerre érik, össze kell gyűjteni, összevárni, hogy legyen megfelelő mennyiség. Kérdéseim.
- mikor szeded a csipkebogyót - még kemény vagy már dércsípte állapotban?
- turmixoláshoz adsz hozzá valami folyadékot?
- mennyi cukrot adsz hozzá (vagy ha semmit, akkor mitől áll el?
Az én csipkebogyó lekvárom főzött - a tisztított bogyók egy hétig álltak fehér borral leöntve, aztán egyszer felforraltam (adtam hozzá még két nagy almát is), utána passzírozás, cukor (kb. 50-60 dkg), még egy gyors forralás (így is nagyon sűrű), aztán üvegbe.
Én is szoktam télen lekvárt főzni fagyasztott gyűmölcsökből - pl. az eper gyorsan elveszti a színét, ebből egyszerre mindig csak keveset készítek. Utánpótlás a mélyhűtőből. Bár kipróbáltam már az itt olvasott feketeribiszkés megoldást is, adtam az eperhez és a málnához is, meglátom, mit jelent a szín szempontjából.