dome07 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 2296

Üdvözlök minden kedves fórumozót!

Szeretnék segítséget kérni fajtaválasztás ügyében. Olyan fajta cseresznyét szeretnék ültetni/oltani,szemezni, ami nem kukacosodik, tehát nem kell rendszeresen permetezni( vagy csukott szemmel enni).

Mivel a (nem-)kukacosság az érésidővel van összefüggésben ezért a korai és késői érésűekre gondoltam. Az eddigi tervek szerint a következő fajtákból fogok keríteni szapotízóanyagot:

-Rita

-Szomolyai

-Bigerrau Burlat

-Katalin

-Alex

Én úgy terveztem, hogy sajmeggy alanyba oltok/szemzek ősszel, illetve mikorra megnőnek eléggé az alanyok. Képek alapján úgy tűnt hasonló a talaj nálunk az Ali-báéhoz, vagyis itt az ő véleménye érdekel elsősorban. Ez az alany ott jól bevált és kompatibilis a cseresznyével?

Mint gergerg többször írta nála a későiek(Hedelfingeni, Katalin) sem kukacosodnak. Arra lennék kíváncsi, hogy ez vajon felénk(Debrecen) is így van-e? Ezt csak azért kérdőjelezem meg, mert még senkitől nem hallottam illetve olvastam ilyet. Ezzel kapcsolatban is elsősorban Ali-bá válaszára számítok, de mástól is szívesen fogadok minden hozzászólást.

Előre is mindent köszönök!