tommaso75 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 1195

Salve mindenkinek !!!

Már egy éve hogy kint élek észak Olaszországban, Milánó közelében, és rengeteg Magyar családot (leginkább Magyar hölgyek és olasz férjeik) megismertem, de már egyre inkább itt is felütötte a fejét a vállságnak hívott anomália.

Nekem eddig még a munkával kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy ha van kapcsolatod akkor tudsz dolgozni, kevés nyelvtudás mellett is, de ha nincsen senki ismerősöd, akkor itt sem jobb, mint Magyarországon...

Nekem volt ismerősöm amikor kijöttem családostól, aki tudott segíteni a papírok elintézésében, a lakás bérlésében, de csodákat tenni ő sem tudott, és ezért a munkakeresés ránk maradt.

Nem messze tőlünk van egy Magyar étterem, ahová páromat felvették dolgozni, és mára már a konyha javát ő látja el, mint a Magyar mint az Olasz ételek elkészítésében...(és a vendégek már sokszor csak az ő főztje miatt járnak az étterembe!)

Viszont van egy rossz is abban hogy hazánk fiaihoz (lányaihoz) kerültünk dolgozni... a beigért bér töredékét fizeti csak ki, tehát hiába a sok munka, annyit és akkor fizet amikor neki kedve van, és mivel ő már egy tizenéve itt élő, olasz férjjel, állampolgársággal, te vagy a külföldi, akivel mindent megtehetnek...(jelenleg a fizetés elmaradása már több mint 3000 euro) ami nem vicc !!!

Nekem eddig csak alkalmi, beugró és helyettesitő, vagy éppen takaritó munkák voltak, amik a megélhetéshez nagyon kevesek...

A 16 éves fiam, aki az olasz tövények szerint már dolgozhat, egy gazdaságban már kapott munkát tehenek körül, bár nyári munkát, de engem oda sem akartak felvenni dolgozni...

Úgyhogy mindenkinek, akik nagyon vágynak arra, hogy olaszországba költözzenek élni és dolgozni, szeretném felhívni a figyelmüket, hogy itt sincsen ám kolbászból a kerités, és segítség nélkül elveszett az ember...

Sok helyre adtam már le az önéletrajzomat (A,B,C,D,E-kategóriás jogosítvány, nehézgépkezelői jogosítvány, érettségi...) mégis az utcaseprésre is inkább a feketéket veszik fel, és komoly várólisták vannak a közvetitőirodáknál is...

Vannak akinkek bejött , de sokan csak várunk a lehetőségre, hogy végre dolgozhassunk...

Kitartás mindenkinek aki szeretne olaszországba jönni és dolgozni !!!...