gomba2008 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 114

Kopp - kopp Sziasztok. Jó a topik, asszem gyakran fogok erre járni. :))

Áfonya:

Megmarad. A nemesített fajták gyümölcse nagyobb, de megmarad az erdélyből "áttelepült" is, csak földet kell neki csinálni. Az áfonya kifejezetten mészkerülő, és mivel kis hazánkban kevés kivétellel a talaj meszes, sajna értelmetlen kiültetni a kertbe. Vagy venni kell neki rhododendron földet, vagy egyszerűen keverni savanyú tőzegből, marhatrágyából, és kellően mészmentesített jófajta kerti talajból. Vagy ládába ültetni, vagy a kertben ásott gödörbe ami kellően el van szigetelve a környező talajtól. Locsolni szinte kizárólag esővízzel szoktam, de azt nagy rendszerességgel, ugyanis a pangó vizet is inkább elviseli, mint a száraz talajt. Nálam rengeteget teremnek évek óta. Persze még méteres bokrok sincsenek, tehát a rengeteget relatíve kell érteni... most tavasszal már sikerült tősarjakat leválasztani.  

Idén készítettem először egy kevés lekvárt belőle, mert a család szereti nasizni, így sajnálom leszedni előlük. Most is csaltam, feketeribizlivel együtt turmixoltam le, így is nagyon finom lett.

Ha már itt tartunk....lekvár:

NEM FŐZÖM a lekvárokat, kivéve a szilvát. A többit nyersen rakom üvegekbe, tartósítóval, és celofánnal zárom az üveget. Ennyi.... A C vitamin pl. 60 fokon elbomlik.......nem főzöm ki semmiből a vitaminokat, hiszen épp arra van a legnagyobb szükség a téli hónapokban.

Ki nem állhatom a zselésítő izéket, és általában hideglelést kapok a "műkajáktól", és egyéb bolti vackoktól. Ki tudja mit etetnek meg velünk?

A celofános módszerhez persze idő kell, sajna ki kell várni míg megsűrűsödik. 

Ami nekem új még, az a rebarbara. Szívesen veszem a recepteket, egy krémlevest már olvastam itt, ki is fogom próbálni. 

Apropo: Szerintetek mi baja lehet amikor piros foltok jelennek meg a levelén, és ezek után az egyik növényem összefonnyadt? A másik is kezd foltosodni. Tudja valaki mi ez?

Előzmény: Mariska néni (76)