Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Néhány éve kaptam málnatöveket (több fajtát, azt nem tudom milyenek) és szépen teremtek is mindegyik évben, bár voltak akkor is problémák. Tavaly több tő egyszerűen elszáradt éppen amikor már termő lett volna. Néztem a szárát és úgy tűnt málnavessző szúnyog lehet, a neten talált leírás alapján (felrepesztette, kiszárította a fás szárat, a termés nem kapott vizet) . Tavasszal kétszer permeteztem Sherpával előírás szerint. Sajnos most is vannak elhalt tövek, úgy nézem nem hatott. Van esetleg bevált szer ellene?
A másik problémám, hogy idén úgy látom elkapta a botritisz (szintén neten talált leírás alapján, szóval nem biztos, ráadásul furcsa, mert idén csak két hete volt nagy eső). Penészes szem még alig akad, akkor is inkább csak a málnaszem néhány "cellája" szürke, viszont a termés 80-90%-a puha, plöttyedt és még az előtt le kell szednem mielőtt igazán mélypiros lenne, mert így világosan még legalább szörpöt tudok belőle készíteni, bár az íze nem az igazi, viszont ha kicsit tovább hagyom sötétedni erjedt, poshadt íze lesz. Jól tippelem, hogy ez a botritisz? Vagy valami más? Tudok ilyenkor bármit tenni ellene? Lepermetezhetem valamivel, hogy legalább a szükséges várakozási idő letelte után termő málnát megmentsem? Locsoljam, vagy hagyjam száradni?
Most már utánaolvastam, tudom, hogy tavasszal kellett volna permetezni, de még a két évvel ezelőtti esős időben sem volt ilyen probléma, és mivel kezdő kertész vagyok most tanulom ezeket a dolgokat, most találkoztam vele először.