Mivel ezen az oldalon ez az első hozzászólásom, így először is Üdvözlök Mindenkit.
Néhány hónapja rendszeresen olvasom a fórumot, és gyűjtöttem a hasznos információkat, hogy sikeresebben oltsak szőlőt, mint korábban. Úgy fest, ez sikerült, ezért úgy gondoltam, megköszönöm mindenkinek, és megosztom a tapasztalataimat, hátha segít másoknak is.
Korábban csak a gyökérnyakba oltást ismertem – ezt mutatta egy idős szomszéd. A hatékonysága nem volt túl jó (10-25% eredés). Majd a nyakból előtörő hajtásokat is letörtem (szintén a szomszéd javaslatára). Próbáltam ezt az oltásmódot hatékonyabbá tenni. Oltóviaszba mártottam az oltóvesszőket és fa géllel kezeltem az oltás után a kész oltásokat. Azt hallottam, ez megvédi a kiszáradástól és javul az eredés. Ez valóban így is lett, de még mindig alacsony maradt a megeredt oltások aránya. Később a nyakból előtörő hajtásokat nem törtem le, hanem úgy terveztem, hogy ezeket a következő évben újra megpróbálom beoltani. Ezek sem mutattak nagy hatékonyságot.
Ezek után kezdtem keresgélni a neten, hátha van valami sikeresebb oltási technika a szőlőre. Így találtam rá a fórumra. Ezek után az itt olvasottak szerint kipróbáltam a zöldre fás oltásokat a meg nem eredt korábbiakon. Gyakorlatilag minden tőke él az új oltással. Igaz, majd mindegyiknél 3-4 nyakból előtörő hajtást oltottam be. Mondhatom, hogy közel a 100%-hoz a sikeres tőkeátoltások aránya. Ezek mellett néhány elvadult és ki nem vágott tőkénél is oltottam az erősebb hajtásokba. -Ezeket jövőre szeretném gyökereztetni. – És itt is egészen jó a megeredt oltások aránya. Most úgy tervezem, hogy tőkedöntéssel pótolom a hiányzó tőkéket, illetve fiatalítom a meglévőeket az ősszel, majd tavasszal újra használom a zöldre fás technikát.
A kötözésnél oltószalagot használtam. nagyon jó a tapasztalatom a termékkel. A Bí-Bor-Ász honlapján megtalálhtó -szerintem itt a legolcsóbb - 100db 30cm-es 12mm széles szalag 400 HUF.
Az oltások nemes részét fa géllel bekentem (a rügyet nem).
És majd elfelejtettem: alanynak a meglévő direkt termő öreg tőkéket használtam, és a döntéseket is ezeken fogom végezni, mivel kötött talajon próbálkozok.
Ha valakinek kicsit részletesebb leírásra is szüksége lenne, akkor szívesen írok, hogy én is segíthessek másoknak.
Remélem, rövidesen képeket is fogok tudni feltötlteni.