Navigare necesse est Creative Commons License 2012.06.15 0 0 2146

Kedves Nedori!

 

Igen, az étkezésről, ez kimaradt a múltkor:

 

A Princess volt az eddig egyetlen hajó, ahol 0-24-ig volt terített svédasztal valamelyik éttermében, más hajókon nincs azért túl nagy tapasztalatom, eddig összesen 3: Princess, Royal Caribbean, HAL), olyan hajnali 2 után csak szobaszerviz volt elérhető (szintén térítésmentes), az éttermek bezártak.
A vacsoránál mi eddig mindenhol preferáltuk az ültetett, általam á la carte-ként aposztrofált étkezést (tehát nem a fizetős éttermet értettem alatta) - mivel itt egy étlapról választ magának mindenki előételt, levest, főfogást, desszertet, bort, etc. Ne szégyelljünk akár többféle ételt is kipróbálni, ha otthagyjuk az egyiket, vagy csak belekóstolunk, senki nem fog ferde, rosszalló pillantásokkal illetni egy ilyen hajón, persze lehet mondani is, hogy 2-3 fogásból szeretnénk kisebb adagokat kérni -  célszerű, elegáns, kiszolgálják az embert, élő zene szól, elegancia, etc, az életérzés kedvéért is megéri.  A svédasztalost egyetlen egyszer választottuk, mivel az aznapi kirándulás megadott visszaérkezési ideje elhúzódott egy órával, így 21 h körül már nem lett volna célszerű beülni a 20 h-s vacsoránkra. Ennél mindig két időpont van, általában 18 és 20 h. Ebédnél is elérhető a jobb társaságoknál a főéttermek kiszolgálós kínálata, de ezt sosem vettük igénybe, svédasztalt választottunk minden délben.
Amúgy a fizetős éttermekben általában 25-30 USD / fő körüli áron foglalható hely, ezek általában speciális steak éttermek, különleges minőségű húsokból (argentin, új-zélandi, texasi, japán (Kobe) marha) készült fogásokat fogyaszthatunk.

Homár és a legkülönfélébb tenger gyümölcsei (jómagam nem vagyok híve) általában minden nap elérhetőek a vacsoránál, szerepelnek a "daily available" menükínálatban. Amerikában elég hétköznapi és megfizethető étel a homár, ez a hajókon is így van (európai utakon is), ellenben nálunk, ahol különlegességnek minősítik, horrorisztikus árakon.

Az (ingyenes) á la carte étteremben minden vacsoránál van egy napi menü, mely egy út alatt általában egyszer készül, tehát, ha valami szimpatikus, úgy inkább kérjünk többfélét, mintsem kihagyjuk valami jót az életünkből! Továbbá, van a fentebb említett "daily availabe" manükínálat, mely minden egyes este kérhető, ez is tartalmaz előételeket, salátákat, leveseket, főfogásokat és persze desszerteket. (pl. Ceasar saláta, Fettuccini Alfredo, Sajttál, garnéla saláta, fagylaltok). Természetesen minden napi kínálatban minden nap különböző vegetárius fogások is szerepelnek.
Aki szereti a bort, nem hagyhatja ki a hajókon rendezett borkóstolókat, melyek elsőrangúan képzett sommelier-k előadásában zajlanak, igen jó hangulatúak, aktív, baráti kommunikációs szférát teremt a különböző nációjú vendégek között is.

 

 

Egyelőre ennyi kiegészítés jutott eszembe, további felmerülő kérdésekre is készségesen megpróbálok kielégítő válasszal szolgálni.



Tisztelettel: NNE