Figyelj csak! Mivel téged is gyakorlati embernek látlak, ezért megpróbálom a nyelvedre fordítani a történteket.
Van egy társasház, több emelet, több lakó emeletenként, padlással. A padláson a lakók részére leválasztott tárolókkal. A tető öreg, a cserepek töröttek. A cserepekhez a tárolókon keresztül lehet hozzáférni. Vannak lakók akik időről időre cserélgetik a cserepet, vannak akik nem, és vanaki még fel is húzgálja az éppeket. A legfölső lakások ezért rendszerint beáznak. Ez a lejjebb lakókat nem zavarja, de a föntieket nagyon. Az alsókat lehet hogy soha nem fogja érinteni a probléma, de az is lehet hogy a fölső lakók megunják mindig a vizet törölgetni a padlójukról, kiköltöznek, és az ázás meg eggyel lejjebb.
Egyszer aztán egy lakógyűlésen azt mondja a fölső szinti lakók egyike aki legyen lakó1:
- Folyamatosan ázik a tető, van mikor kicsit, van mikor nagyon, és van hogy nem ázik. Vettem egy nagy tekercs tetőfóliát, és arra kérem a lakókat hogy mindenkindenkinek adok a saját tárolójára való fóliát, tegyük rendbe a tetőt.
Erre megszólal egy másik lakó, legyen a neve lakó2:
- Én bizony nem rakok fel semilyen fóliát, nehogy már a tetőtéri lakó dirigáljon és mondja meg hogy én mikor mit csinálok. Jövőhétem meg majd a lépcsőházat akarja festeni, vagy ki tudja mit.
Ezen felbuzdulva, felszólal egy másik lakó, nevezzül lakó3-nak:
-Igaza van lakó2-nek, jó az a tető úgy ahogy van. Az hogy néha becseppen pár szem eső az nem baj, legalább nem porzik a padlás.
Mostanra egyre több lakó mondogatja hogy:
-igaza van lak2 és3-nak, jó az a tető úgy ahogy van. Nehgy már majd még a cserepet se tudjuk a fóliától felhúzni hogy kicsit szellőztessünk!
Lakó1 ekkor megint megszólal:
- Mindanyiunk érdeke hogy az ázás megszünjön, az anyagot is megvettem, csak annyit szereték hogy tegyétek föl, ami egyébként a házrendbe is benne van hogy mindenki köteles a saját része után javítani.
Ekkor lakó2 már szinte kiabál:
-Ne kérj tőlem semmit, eddig is kicseréltem a cserepet ha törött volt, csak a héten nem voltam fönt, ezért nem láttam azt az egy törött cserepet!
Majd mikor egy másik lakó aki nem a legfölső szinten lakik hanem pont az alatt, legyen lakó4 megpróbállja meggyőzni lakó2-t hogy lakó1 nem akart rosszat akkor lakó2 odafordul felé és a többiek felé és azt mondja:
-Lakó4, jó hogy véded lakó2-t, de csak hogy tudd milyen ember ő, felköltözött a legfölső szintre ahova senki nem jár föl. Vagy mikor nem ott fönt duzzog hogy beázik a tető, akkor az önkormányzatnál mószerol hogy nem ég a lámpa a ház előtt.
Ez után lakó1 és lakó2 sokat vitázik, lakó2 szerint 8 éve van így a tető eddig is jó volt így, most is jó. Ha lakó1-nek nem tetszik, akkor költözzön el.Szó szót követ. Lakó1 ekkor azt mondja:
-Már csak páran lakunk a fönti lakásokba, mikor még én is lent laktam engem sem érdekelt, de lassan mindenki elköltözik föntről, és akkor végigázik az egész ház.
Nyílik az ajtó és belépnek régebbi fönti lakók és a megmaradt pár lakóval eggyütt melléáll a tetőfóliázás ügye mellé, amit régebben ők is kértek, hiába. (igaz ekkor még lakó1 is lent lakott és őt sem érdekelte)
Ezután megint szó szót követett, lakó1 és lakó2 összevesztek a tetőfelujításon, pedig lakó2 legtöbbször fontosnak érezte hogy kicserélje a törött cserepet, de most hogy valki más megkérte, na most már csak azért sem enged.
És az a baj Jani, hogy lakó1 és lakó2 veszekedhet verekedhet, nevetgélhet ölelkezhet, amíg a fólia nem kerül föl, addig a tető beázik. Lehet hogy nem lakó2 területén, de beázik.
És a fólia felrakása akkor lenne legkönnyebb ha lakó2 ahelyett hogy ellenlábaskodik, szólna lakó1-nek hogy rakjuk föl akkor együtt.
Szereplők, helyszinek:
Lakó1: gerqerg
Lakó2: janijani
Lakó3: Balage81
Lakó4: Flanell
Többi fönti lakó: CBNóra, Tooommm
Önkormányzat: moderátori topic
Beázás: Off hozzászólások
Tető: Házi veteményes topic
Fólia: Kertészeti csevegő topic
Fönti lakások: az a Házi veteményes topic ahol a fönti lakók szeretnek élni
Lenti lakások: Ahol Lakó2-3 és a többi lenti lakó szeret élni
Tároló: kontroll mindenkinek a saját hozzászólása fölött
(a lakók számozása, a lakások fönti és lenti elnevezése nem tartalmaz semilyen mögöttes tartalmat, csak a történet érthetősége miatt lett)