Alcuno Creative Commons License 2012.06.09 0 0 123

És hogy ne csak offoljak, a latin "hasznáról" a véleményem...

Már a "hasznáról" is idézőjelben szerepel, mert ki mit ért haszon alatt? Ha "csak" szeretnéd kellemesen tölteni az idődet és érdekelnek a nyelvek, elsősorban a latin nyelv és kultúra, a rómaiak életmódja és civilizációja, akkor a latin jó választás lehet.

Viszont ha a "haszon" címszó alatt anyagi, gazdasági, pénzbeni hasznot értünk, akkor már kevésbé ajánlott, hogy a latinnal próbáljuk meg ezt elérni. Esetleg lehetek latintanár vagy vállalhatok fordításokat, de ennek pénzbeni haszna valóban elmaradna más, esetleg jobban megválasztott nyelvek hasznától.

Az emberi tevékenységeket alapvetően két nagy kategóriára bonthatnán fel: amit KELL tenni és amit SZERETÜNK tenni.

Az első kategóriába elsősorban a létfenntartáshoz és a külső kötelezettségekhez tartozó tevékenységeket soroljuk, mint pl. a főállású munka. A második kategóriába tartoznak a művészetek (mert nincs feltétlenül közvetlen hasznuk) és pl. a hobbi.

Aki ma latinul tanul, az - bizonyos kivételektől eltekintve -  a második kategória miatt teszi ezt.

Magam is bogarásztam anno a latinnal és hihetetlen élmény volt, hogy amikor elmentem a városi múzeum előtt, a majd 2000 éves római romok felirataiból sok mindent megértettem. Ez olyan érzés, amit pl. egy mai angolt tanuló nem igazán élhet át, mert a két nyelv tanulásának más-más a célja.

Hogy kellene-e kötelezni bárkit is a latin tanulására? Egyértelműen nem. Mindenki döntse el maga, hogy akar-e időt, pénzt vagy fáradságot rászánni.

Az európai kultúrát vagy a magyar történelemet, nagyon jól megérthetjük latin nyelvi ismeret nélkül is, hiszen a történész pl. azért tanul latint, hogy ő megértse, aki aztán nekünk - olvasóknak, tanulóknak - majd interpretálja a dolgot. Viszont az igaz, hogy élményszámba mehet, ha esetleg egy 300 éve íródott alapító levelet eredetiben olvashatunk. Kérdés, hogy ez önmagában elégséges ok-e a tanuláshoz.

Egy másik érv, hogy latin tudásra könnyebben tanulhatunk más nyelveket. Ez való igaz, de nem csak a latinról mondható el. Ha csak ez a cél (ez megint csak második kategóriás cél), akkor érdemesebb a spanyolt, olaszt vagy más élő nyelvet választani, mert azok még a hétköznapi érintkezésben is használhatók.

Én nem térítek senkit semerre, de interlingvát is tanultam/tanulok és egyetértek Shoshoj-jal abban, hogy az interlingua jó választás hobbinak. A latin és újlatin szövegek szinte teljesen megérthetők általa. Példának okáért Assziszi Szent Ferenc Naphimnuszának óolasz szövegét teljesen megértettem általa, és ez megint csak a 2000 éves római szöveg megértésének élményével vetekszik, viszont sokkal könnyebben elsajátítható.

Ha érdekelnek a nyelvek, van szabad időd és energiád, akkor szerezz be egy latin nyelvkönyvet. Kezdj el tanulni, és kb. 10 lecke sikeres átvétele után el fogod tudni dönteni magad is, hogy NEKED érdemes-e latinul tanulnod, azzal pedig ne foglalkozz, hogy mások milyen okkal, indokkal próbálnak lebeszélni róla :)