Megmondom őszintén hogy erről a növekedésgátló hormonról nem hallottam, de tényleg lehet benne valami, mert piszok nagyra nőhetnek. Amikor elér egy bizonyos méretet, egyszerűen nincs természetes ellensége. Én horgászom, és valóban a Harcsát övezi a legnagyobb tisztelet köreinkben, minden horgász szeretne az életében egyszer, nagyméretű példányt fogni. Hidd el, akadnak még nagy példányok, csak nehéz őket megfogni. Ravaszak, okosak. Ha nem is tömegesen, de 80-100 kilósak még úszkálhatnak a Balatonban, Drávában, Dunában, Tiszában. Az országos rekord 113 kiló, de sajnos nem engedték vissza, nem adták meg neki a tiszteletet. Legalább 40-50 éves halról volt szó, de akár 100 évig is elél. A hivatalos rekordlistán van még ( ha jól tudom ) 106 kilós, 96 kilós, 86 kilós is, a 70-80 kiló körüliek a "leggyakoribbak". Nyáron ( ez a harcsázás ideje ) általában minden évben fognak 70-80 kilós harcsákat, a szerencsésebbjét visszaengedik. De én láttam olyat hogy a gyönyörű, 76 kilós, 2,6 méteres öreg Tiszai szörnyeteget úgy vitték feldarabolni ( még élt ) hogy a kocsi csomagtartójából kilógott a farka. Magyarországon vagyunk.....
Tényleg sok legenda, sok szóbeszéd jár óriási példányokról. A legnagyobb példány amiről tudok, és valóban létezett ( lemérték stb.. ) egy 40'-es években halászok által kifogott Tisza harcsa, ha jól emlékszem 212 kiló volt. Állatólag a Mohácsi Dunából egy 300 kiló körülit fogtak a halászok, az 1800'-as években. Az 1600'-as évekből 4-500 kilós harcsákról is említést tesznek, és ahogy te is írod, ezekben aztán mindenféle maradványokat találtak, emberi lábszárcsontot, kézfejet, stb..... Ezeket valószínűleg vizihullákról szedték le a nagyobb példányok. Van egy rémtörténet a 30'-as évekből, a Dunán esett meg, amikor egy 100 kiló feletti harcsa félig lenyelt egy kisgyereket, és mind a ketten megfulladtak.
Rengeteg ilyen történet van, ezeket emlékezetből írtam. Már jó ideje tanulmányozom a témát, mennyi a fantázia, és mennyi a valóság. :-) De egy biztos: ha nekem lenne olyan szerencsém hogy kifognék egy nagy példányt, gyors mérés és fotózás után azonnal visszaengedném. Ahogy hála Istennek sokan teszik.