Titkos2 Creative Commons License 2012.06.08 0 0 1366

Az a gond, hogy túl jól végzik a munkájukat, így egyrészt eleszik a levéltetveteket a hazai katicafajok elől, akik így szó szerint éhenhalnak, másrészt ha elfogy a tetű, konkrétan elkezdik enni a többi katicát, lepkepetéket, végső esetben pedig egymást is. (Egyébként végeztek olyan kísérleteket laborokban, melyek során kiderült, hogy míg az "átlagos" katicának feltétlenül levéltetű-diéta kell a sikeres fejlődéshez, ezek akár a virágporon is fel tudnak nőni.) Emellett ott vannak még az olyan tulajdonságaik, mint hogy sokkal gyorsabban szaporodnak (téli hibernáció után egyből képesek rá, míg pl. a hétpettyesnek kell bizonyos idő), sokkal több nemzedékük van egy évben mint a hazai fajoknak, valamint ellenállóbbak a rovarirtókkal és az olyan parazita darazsakkal szemben is, amik a többi katicát sikeresen kicsinálják. Emiatt sajnos abban sem vagyok biztos, hogy be fog állni a számuk egy normális értékre, sajnos a tapasztalatok nem ezt mutatják, pl. Amerikában, ahol már 10-20 éve jelen van, a kontinens talán leggyakoribb katicafajává vált, szintén az őshonos fajok kárára.

Egyébként nem feltétlenül vagyok minden olyan faj ellen, ami nem hazai, ott van pl. a tölgy-selyemlepke/tölgy pávaszem, amelyik épp tavaly jelent meg nagy egyedszámban Pécs környékén, de mivel eddig semmilyen bizonyítható kárt nem okoz, tőlem nyugodtan jöhet, mint "vendégmunkás". :D Viszont azt gondolom, ha a harlekinkatica esetében még a természetvédők is arra kérik az embert, hogy pusztítsa el őket, az talán nem véletlen. Nyilván akkor sem tudnánk már teljesen kiirtani, ha mindenki főállásban harlekint vádászna az országban, de azért szerintem "támogatnunk" sem kellene. Rajtuk kívül pedig még számos más faj akad, akik majd szépen leeszik a levéltetveket Alexkaaa növényeiről, pl. fátyolkák, zengőlegyek, nem beszélve a rengeteg haza katicáról. :)

Előzmény: imkerei (1364)