Én októbertõl lógok a TVNET hálózatán a Bakáts Parabola alatt. Eleinte nagyon sok probléma volt a sebességgel (akkor indult itt a móka), de mostanra már valamelyest normalizálódott. Sajnos a Bakáts Parabola a Sztár TV-n keresztül kapcsolódik a TVNET-hez és a SztárTV nem annyira rulez, mint a Satimex. Úgyhogy nagyon változó a minõség, de amikor gyors, akkor tényleg az. További problémát okoz, hogy a Sztár TV egy mikrohullámú modemmel kapcsolódik a TVNET közponjához, ami szintén megbízhatatlanul mûködik (ez nem tudom, hogy kinek a hibája, lehet, hogy egyszerûen szar az a modem). Viszont azt hallottam, hogy tavasszal ez a kapcsolat le lesz cserélve fénykábelre. Ez bíztató.
A TVNET Kft egyébként egyelõre eléggé gittegylet, de szerintem rendesek és lelkiismeretesek. És folyamatosan javulnak, fejlesztenek. Ennyire telik attól a csapattól. Kész. Itt tart Magyarország.
Én az egyetemrõl általában 20-30 K/sec sebességgel tudok letölteni (visszafelé kicsit lassabb), de néha akár 50 K/sec-ig is felmegy. Külföldre is az egyetemen keresztül 'megyek ki' (proxy), tehát a TEN-34 vonalon, ami többnyire szakít, mint disznó. Ráadásul Magyarország egyetemi hálózata 1999 januárjában átkerül a jelenlegi 34 Mbit/s sebességû TEN-34 hálózatról a TEN-155-re. Úgyhogy akkor még tovább javul.
Ebben a pillanatban például 68 ms az átlagos idõ, amíg egy csomag elér az egyetemre és 0% a csomagveszteség (fasza). De délelõtt (illetve szinte egész nap, már több napja) például katasztrofális volt (több, mint 50% packet loss), mert éppen 'gondok vannak' a Sztár TV-nél. Valószínûleg megint reklamáni fogok, hogy a december havi számlám nehogymá tíz rongy legyen. Már egyszer megjátszották, hogy csak 6000 Ft-ot számláztak (az egész Sztár-Tv alatti szegmensnek, ha jól tudom), mert annyira kritikán aluli volt a minõség. Ez nagy pozitívum. Szóval rendesek.
Én még soha nem voltam modemes, 7 éve szinte csak az egyetemrõl (BME) nyomulok, úgyhogy összehasonlítási alapom nincs, de azt nehezen tudnám elviselni, ha a telefonom foglalt lenne, mert éppen a hálón lógok. Ugyanis azért vettem telefont, hogy elérhtõ legyek. Mi van, ha valaki egy fontos dolog miatt akar hívni (neaggyisten családi katasztrófa) és én éppen valami szex-oldalakat böngészek. Elég szar. Ha modemen nyomulnék, akkor biztos megrendelnék valami Digifon szolgáltatást is, hogy jelezze a hívást akkor is, ha foglalt vagyok. Nem tudom, hogy ez a modemmel együtt lehetséges-e.
Kedves TVNET-esek! Azt mondom, hogy minél többen és minél gyakrabban kell basztatni õket, hogy érzzék, van még mit tenni (persze ezt õk is tudják). Akkor talán nagyobb vehemenciával ugranak neki a problémáknak. Persze figyelembe kell venni a társaság gittegylet voltát. A TVNET Kft. jó irányba mozdult el és most is jó úton halad. Ez a jövõ, legalábbis a modemezéshez hasonlítva.
BencE kérdezte:
> Lehetseges-e, hogy csak azokba a hazakba kotik be (gyorsan), ahol sokan tartanak ra igenyt ?
Igen. Oda kötik be leggyorsabban, ahol van igény. Nem sorban kötik be. Oda nem kötik be, ahol nincs igény. Minél messzebb vagy a fejállomástól, annál több drót kell, tehát annál tovább tart. Szerintem 2-3 hét alatt bárkit bekötnek. Ez persze a kábeltévé feladata, nem a TVNET-é.
Na most befejezem, de még szívesen írok ha valakinek kérdése van.