képfaragó Creative Commons License 2012.06.01 0 0 2285

Végül is azért vagyunk itt, hogy akár  felesleges dolgokról is beszélgessünk. Nyilván minden funkciót használ valaki, azért találták ki. Számomra viszont a fényképezés a legfontosabb, és minden felesleges (vagy számomra feleslegesnek tűnő) funkció zavar a munkában. Hasonlít ez egy kicsit ahhoz, mint amikor valaki nem tudja selejtezni a képeit, és a végén már hiába van több ezer felvétele közt egy KÉP is, az igazából nem tűnik fel senkinek, mehet a kukába az egész. Minden felesleges gomb egy meghibásodási lehetőség, egy bejárat a porszemeknek, egy nem kívánatos funkció, vagy egy zavaró tényező arra, hogy pár másodperccel később találd meg amit keresel. Persze biztosan van aki élvezi hogy ezernyi menüpontból válogathat, és a váz minden pontján van egy gomb amit kénye-kedve szerint programozhat. Én szeretem ha uralni tudom a gépemet, és ha ehhez nem kell állandó edzésben lennem. Használok más gépeket is, vannak ritkán visszatérő témák, amelyeket viszont azonnal meg kell oldani, mintha mindig ezzel foglalkoztál volna. A hibázás pedig nem elfogadható a legkisebb százalékban sem. Amire a megrendelő rámutat, annak meg kell lennie, azonnal és jól. Ebben minden felesleges gomb és menüpont engem csak zavar.  Különösen kényes vagyok a méretre és a súlyra. Ez sokszor nagyon megnehezíti a munkát. Gép, optikák, vakuk, tartalékgép, és máris gond 12 órán át vonszolni a cuccot.  D800 végül is nem rossz. Valószínűleg lesz egyszer ilyenem, de nem kell kapkodnom. A jóslatok szerint még kétszázezer expót bír a jelenlegi gépem :).

Előzmény: semgza (2274)