Babbabú Creative Commons License 2012.05.22 0 0 2063

Halkan jegyzem meg, hogy amikor én ezt az auto iso és vaku (sb-700) együttes használata problémát néhány hónapja a d7000 topicban felvetettem, sokan hülyének néztek és röhögtek, hogy hogy lehetek én olyan hülye, hogy azt hiszem, a gép képes eldönteni, hogy M mód esetén a helyes expóhoz az iso-t vagy a vakufényerőt kell-e növelnie. (a felvetés egyébként jogos)

Látom, ez nem csak nekem merült föl. Noha odaát hülyének néztek, megosztom a tapasztalatom: auto iso és vaku együttes használata esetén az alapértéknek beállított iso-t (tehát amiről az auto iso-t indítod) a gép két fényértékkel megemeli (tehát iso200 induló iso esetén 800-ra áll), s ezzel próbálja megoldani a dolgokat. Egy darabig ezt csinálja is, ha már nagyon rövid a záridő vagy szűk a rekesz, akkor esetleg följebb lép, de igen bizonytalan a helyes expó.

Az sem mindegy, hogy a vaku hova néz. Más a működési mód, ha egyenesen előre néz, mint akkor, ha elfordítod vagy fölfelé irányítod.

Ez d7000-sb700 és d3s-sb700 kombinációval is így volt. Az auto iso és vaku együttes használata számomra ezért igen bizonytalan.

Full manuál a gépen (iso, záridő, rekesz) és ttl a vakun viszont megoldja.

Előzmény: képfaragó (2061)