zappee Creative Commons License 2012.05.20 0 0 2293

Sziasztok,

Évek óta problémát okoz a lakásban a pára. Főleg az őszi-téli időszakban. A mostani penészes vakolat eltávolítása és a festés után elhatároztam, hogy valamilyen aktív levegőztető rendszert fogok beszerelni ill. beszereltetni a lakásba.

Olvasgattam a témában és menet közen rátaláltam az aereco termékeire. Voltam is bent a bemutatótermükben, és kértem tőlük árajánlatot.

A lakás 2 szobás + nappali konyhával + wc + fürdő. Mindenhol van kisebb-nagyobb tökéletesen záródó :) műanyag ablak.

Az aereco ezeket a kütyüket ajánlja:

• 4db EAR 201 légbevezető
  • limodor LF/M 60 elszívó
  • HY5 páratartalom kapcsoló
  • meg mindenféle szűkítők, dobozok...

Az ajánlatuk végösszege 220 000huf áfával. Azt hittem olcsóbb lesz :)

Utánanéztem a dolgoknak és arra jutottam, hogy beszerelni én is be tudom a berendezéseket az ablakkivágást viszont meg kell csináltatnom. Én nem akarom furkálni a keretet.

Az elszívót a fürdőbe tennék, az ablakokra meg a EAR 201 légbevezetőket.

A HY5 páratartalom kapcsoló 20 000huf + áfa. Ehelyett én 1/3 áron tudok készíteni páratartalom érzékelőt, ezt biztos nem kérem. 

Amiben a tanácsotokat kérem az a következő:

Nem értem, hogy miért kell éjjel-nappal mennie a ventillátornak kis fokozaton. A páratartalom kapcsoló csak annyit csinál, hogy magasabb fordulatra kapcsolja egy időre az elszívót.

Szerintetek indokolt a folyamatos üzem?

Mennyire lenne hatékony a következő működtetési mód:

1. magas a pára (~55% felett) bekapcsol a limodor elszívó max fordulaton
  2. lecsökken a páratartalom, akkor kis fordulaton megy még az elszívó 2-3 órát
  3. ezután teljesen kikapcsol

A másik kérdésem az lenne, hogy valóban megéri-e az árát a limodor LF/M 60 elszívó? Több mint 40 000huf + áfa.

A neten nézegettem, vannak elszívó ventillátorok már fele ennyiért is. Mi az, amivel többet tüd ez a  limodor? Egy jó kis szabályzóval megfelelő lehet szerintetek egy 20 000huf-os csőventillátor is?

Van itt olyan szakember, aki légtechnikával foglalkozik?

Előre is köszi  a válaszokat.