Van pár kérdésem:
- Melyik fókuszponttal csináltad ezeket? A középsőre komoly panaszt még nem olvastam és én sem tapasztaltam gondot vele egyelőre.
- Próbáltad-e Liveview alatt is a fókuszt? Akiknél hiba jelentkezett, rendre arról számoltak be, hogy bal oldali fókuszpontokat érinti elsősorban és liveview alatt fókuszálva nem tapasztalható a probléma. Ha mindkettőnél jelentkezik, akkor inkább az obi lehet a ludas, amit a nagyobb felbontás most jobban kihoz. Ebben az esetben jól jön a harmadik kérdés:
- próbáltad-e az objektívet finomhangolni? A lehetőség adott arra, hogy a vázhoz hangold mindegyiket külön-külön. Nekem a D7000-rel mindössze egy obim volt, amit nem kellett hangolni.
Annak idején, mikor nem volt ismert még a D7000 backfocus problémája, rengeteg dolognak olvastam utána a témában. Az én bevált metodikám a centiszalagra épült. Valamelyik Canon fórumban olvastam, hogy ilyen teszthez a gyártó az objektív gyújtótávjának 15-20szorosát javasolja a tárgytávolságnak, tehát ennek megfelelően 35mm-es objetívnél kb. 60-70 centi, 85mm-nél 1,5m-re helyeztem. Állványról, úgy, hogy a centiszalag vízszintesen volt a földön, és az érzékelővel 45 fokos szöget zárt be. A vázat döntöttem ennyivel az állványon. Így készítettem képeket a legnagyobb rekesztől indulva AF-S módban, nehogy az AF-C miatt mégis ugráljon a fókusz. Csináltam egy sorozatot a keresőn keresztül és Liveview-es fókuszálással is. Ezeket kiértékelve korrigáltam utána a vázban minden objektívhez a dolgokat. Ugyan objektívenként volt egy óra a történet, de megérte.