mindig ugyanaz Creative Commons License 2012.05.08 0 0 2079

Elnézést, ha behozom a politikát, (úgy értem, direkt módon), csakhogy ezt nehéz elkerülni, mert mibe nem folyik bele ma is, így vagy úgy? Más témakörökben tett hozzászólásaimból is kiderül, hogy inkább a jobbközép felé húzok, még ha korántsem látom őket hibátlannak, de szerintem a többi sem jobb, sőt. Viszont, ami a kultúrát illeti, gyakorlatilag a rendszerváltás óta követi el a legkülönfélébb hibákat ezen a területen a konzervatív oldal, a részletekbe nem is érdemes belmenni, hogy miket és milyeneket - még én is tudnék jó párat említeni, pedig nincs közelebbi rálátásom a dolgokra. Mégis meglepett, hogy ekkora hibát is el tudnak követni, mit amit Alinda műsorával elkövettek. Az Éjjeli őrjárat indulásként különösen mindenképpen kedvező fogadtatásra talált, nyilvánvalóan lett volna rá igény, sőt szerintem egyenesen vonzóerőt képezhetett volna a Duna TV-n. (Trivialitás, hogy a nézők, ha egyszer láttak egy műsort valamelyik adón, amelyik felkeltette az érdeklődésüket, akkor más műsoroknál is odakapcsolnak.)  Azt még megértem, ha egyes konzervatív döntéshozók úgy gondolják, hogy különböző, gyűjtőnéven: nemzeti jellegű témák moderálására vannak megfelelő embereik, de olyan témákról vagy életművekről, mint teszem azt: Chomsky, Giddens, Habermas, Fukuyama, vagy a már lezárult életművek közül: Sartre, Camus, Heidegger,  Orwel... és a névsor még hosszan folytatható lenne, nos, hogy ezekről Alindán kívül bárki a TV adókon ma láthatók közül képes lenne valóban színvonalas műsorokat készíteni, ez szinte még viccnek sem megy el. Egyáltalán nem azért, mert a felsorolt szerzőknek kellene feltétlen tekintélynek számítaniuk, (sok konzervatív ebből a nézőpontból legyinget rájuk, még csak azt sem mondom, hogy alaptalanul), de először is ismernünk kellene őket!!! Mint ahogy ismerniük kellene főleg a fiatalok közül az érdeklődőbbeknek azt a nyelvi és szellemi közeget, amelyben a diskurzusok róluk folynak, mert hogy Nyugaton többek között róluk is folynak, az nyilvánvaló. Így viszont a becsontosodott előítéleteket gondosan őrizgetve a különböző talkshaw típusú műsorokban láthatjuk x-et vagy y-ot tizedszer, majdhogynem hasonmás kiadásban. Vagy nézhetjük a kultúrális magazin-jellegű műsorokat az Internet korában, amikor a legtöbb ilyen jellegű információ, amit ezekből megtudhatunk, nagyon könnyen és egyszerűen elérhető. Nyilvánvaló az is, hogy a talkshaw jellegű műsorok mára eléggé - jobb esetben - bejáratódtak, az Éjjeli őrjárat ebből a szempontból is újításokat hozott be. Értehetetlen, hogy miért kellett megszüntetni.