Csimpolya
2012.05.07
|
|
0 0
433
|
Tegnap Szlovákiában jártam, egy szervezett út keretében, egynapos kiránduláson. Megnéztünk egy aragonitbarlangot, nagyon érdekesnek és szépnek találtam. Messziről vethettünk egy pillantást a krasznahorkai várra, tetőzet nélkül is impozáns látvány volt. Mintegy kárpótlásul megnézhettük az Andrássy-mauzóleumot. Roppant érdekesnek találtam. A gróf úr a körülrajongott felesége, az egykori operaénekesnő, Hlablawetz Franciska emlékére. Legjobban szent Franciska képe tetszett. Messszebbről nézve szobornak tűnt, aztán, amikor az idegenvezető elmondta, hogy nem festmény, hanem mozaik, ámultam-bámultam. Még közelről nézve sem tudtam felfedezni az illesztés nyomát. A mauzóleum háta mögött a házaspár kedvenc kutyájának, egy tacskónak az életnagyságú szobra állt. A felirat szerint a derék jószág húsz évet élt. Itt az volt a figyelemre méltó, hogy a kutya szemét féldrágakőből rakták ki, méghozzá valami kék színűből. Lehet, hogy a tacsinak öreg korára hályogos lett a szeme? Akárhogy is, mindenkinek tetszett.
Egy futó pillantést vethettünk Nagyszombat főterére. Egy erőltetetten patetikus Petőfi, és egy egész jó Tompa Mihály szobor állt ott, eszembe juttatva az "Arany Jankó lesz a násznagy, Tompa Miska lesz a pap" Petőfi idézetet. |
|