"egy szivattyú / ventilátor lapát éle utáni turbulenciánál nem igazán van nagyobb egy épületgépész rendszerben."
Törj meg hegyesszögben egy kerek csövet háromszor 120 fokkal, egy másik ugyanolyan csőre pedig készíts egy ugyanakkora 360 fokos kör alakú hurkot és nézd meg hogy mennyivel több energia szükséges ahhoz, hogy mondjuk 5 m/s sebességel küldhess át rajta valamilyen folyadékot a "hárömszögű hurkon".
Amikor egy örvény "elfoglalja" a teljes áramlási keresztmetszetet, az igen durva jelenségeket tud produkálni. Ehhez képest egy ventilátor lapát kilépő éléről leszakadó örvények fékező hatása szerintem kismiska (még az esetleges kavitációval együtt is ;)
"http://www.alibaba.com/product-gs/498984673/APV_Swep_relating_Plate_Heat_Exchanger/showimage.html"
Én levegő-levegő hőcserélőről beszéltem, hogy azoknál gyakorlatilag felesleges tudatos örvénykeltéssel foglalkozni. Ha ezzzel szeretnéd vitatni, akor ne egy folyadék-folyadék hőcserélő girbegurba lemezeire hivatkozz, hanem inkább valami ilyesmre :)