"A légrétegek vastagsága mennyire érdekes? 3-5 cm még elmegy?
Hossz? 6-7-8 m ??"
Ha téged nem zavar, hogy az egész padlásodat elfoglalja egy templom méretű hőcseréő, ami picit drágább anyagok alkalmazásával elférne talán fél köbméterben is
és annyi pénzt+munkaórát költesz anyagra + hőszigetelésre felelslegesen, ami a megtérülés napját kb 30 évvel kitolja,
akkor engem nem zavar, ha ilyen nagy hőcserélőt készítesz, a hatásfok jó lesz így is.
Figyelem: a kimenő levegő ág egy része néha 8 fok alá kerül, itt pára kicsapódás lesz, az itt megjelenő vizet el kell vezetni, mégpedig fagypont feletti környezetben. Ugyanez a víz az általad betervezett tetőlécet is szép lassan szétkorhaszthatja.
"Az egész így 50.000 Ft ."
Kb ugyanilyen jóságú, de gyári (tehát huszad ekkora ;) hőcserélőt magában 50eFt-nál olcsóbban is meg lehet vásárolni készen (persze nem itt, rabló-országban, hanem külföldről). Tavaly ezen fórumban is szerveződött egy közös bevásárlás nagyker áron (pontos típusra/árra nem emléxem).
"És szerintem gazdagon számoltam mindent."
A hőszigetelést kifelejtetted a matekból: a jósok négyzetméternyi, legalább 10 (de mégjobb 15-20) centi vastagságban kissé megdobja az összköltséget.
"Ennyi lenne egy jó hatásfokú hőcserélő????"
Nagy vonalakban igen.