trambi Creative Commons License 2012.04.24 0 0 14489

Tisztelt hölgyek, urak, népzenészek, szeretnék egy pár gondolatot megosztani a gitáros leslivel kapcsolatban

melyeket az "évek és a rutin"  mondat velem . Elöször is a gitár eröstő és a orgona , billentyüs erösitő két különböző fogalom , a harmadik a bass erösitő / az igazi jó cucc külön fejezet / 60as-70 es években gyártott pl  Austrovox, pl Marlboro erösitőkre   több szintű  , és "hangszinezetű"bemeneteket raktak univerzális megoldásként /hát szerintem  nem volt az igazi/ Világ életemben   referenciaként az igazi gitárhangot számomra az Angol gyártásu  erösitők, és  hangfalak produkálták a  70es   években gyártodott Vox ,Laney , Marshall , erösitők Goodmans hangszorókkal /a mai napig szerintem a legjobbak/.

Tehát a konkluzió,  hogy ha egy billentyüs erösitöre egy  pengetős hangszert kötsz , enervált, nem dinamikus

hangot kapsz , és ez igaz a Leslie erösitöre is.  Az alsó korál dob /amely lassabban forog mint a tölcsér/miatt

egy "széteső" nem definiálható hangzásképet kapsz plusz   a 40 cm es  mély hangszorót sem szereti igazándiból a gitárhang mert nem megy le olyan mélyekig  mint az  orgona vagy a bögő, és tehetetlenségéből adodóan nem olyan dinamikus mint egy 30 cm-es  . Nem véletlenül a Olasz Soltonok/  az Olaszok a Space sond erösitönek nem Leslinek hivták/   hangváltója sem 800 hz -nél vágott  , és  gyártodtak 30cm es hangszoróval, mert igy zongora ,harmonika és kompromiszumokkal gitár hangokat  is lehetett  vele megszolaltatni , univerzális .

Fender Vibratone irják hogy gitárra készült / CBS korszaka a Fendernek,  marketing fogáskéntsok mindenre ráirták a Fender nevet/   nem tudom mire gyártodott , a 25cm es hangszorójával  se orgona se gitár hangra nem volt   korrekt szerintem.

Viszont a CBSnek volt egy Olaszországben gyártatott erösitője , mely két 30 cm FANE  hangszorót tartalmazott  

és a felső hangszoró elött egy  kétsebességes forgó dob csináta a dopler hatást . az még mindig a legmegyözöbb számomra.

Orgonára én is sokáig használtam a Marsall fejjel 145 ös lezlit , gitárral  nem szólt jól  szerintem , viszont

a Marshall erösitöknek az egyik  zsenialitása a hangszin fokozata , mellyel az orgona hangot a "kökeménytől" a "simogató"  hangig  lehetett  finomitani.

Különben a Marshall is gyártott forgó rotoros erösitöt de nem lett igazán siker . többet adtak el Amerikába mint Europába /mindenki gyártson olyat amihez ért /

Miket használtak a Gitársok ?Pink Floyd pl a hold sötét oldalánban UNI-VIBE pedált , majd Yamaha ra 200  -ast

majd egy négy 30as hangszorót forgató Maestro Rover hangfalat . Most Gillmur egy 900as leslit dobrotor nélkül