Arth_ur Creative Commons License 2012.04.01 0 0 816

Ha szép, porzós virágú ("fiú") kivit akarsz nevelni, akkor egy kiskanálnyi fekete magos részt tegyél bele egy teaszűrőbe, és vízben, csap alatt dörzsöld le a terméshúst (a zöld részt) az apró fekete magokról. Kézzel, az ujjaddal dörzsölheted, nem nagyon kell finomkodni a magokkal. Ha tiszták, egy papírtörlőn, szalvétán itasd le róluk a maradék vizet, és máris vesd el valami porhanyós földbe, sekélyen, kb. fél cm földdel takard a magokat. Tartsd nedvesen a cserepet (pl. takard le folpackkal, amíg ki nem kelnek), kelés után figyelj arra, hogy ki se száradjon a földjük, meg ne is nagyon csicsogjon.

Minél világosabb helyen tartod a lakásban, annál jobb, aztán ha már pár centisek, szoktasd őket a kinti viszonyokhoz, de ott árnyék, később félárnyék kell nekik.

 

Ha sikerül, minden 10 növényből lesz kb. 9 porzós, és 1 termős. Hogy melyik melyik, azt biztonsággal 4-8 év múlva tudod majd eldönteni, amikor már virágzanak.

Ha van kedved ezzel játszani, akkor szurkolok neked, ha nincs, akkor vegyél 1-3 termőst, meg hozzájuk 1 porzóst valamelyik megbízható kertészetben.

Előzmény: kiwipat (814)