Nyugalmas Creative Commons License 2012.04.01 0 0 190

Itt nem csak SHM-es japán CD-kről lehet írni, bármely japán CD-ről írhatsz, szóval ne kérj elnézést! Jó is, hogy leírtad a teszteredményt!

Az SHM önmagában nem jelenti azt, hogy azon van külön japán mastering vagy remaster, ha van rajta, akkor a japán bookletbe vagy az OBI-n feltüntetik. A K2-es japán CD-knél adott, hogy átmennek a K2-es masteringen, a többi, sima japán CD-nél pedig nem tudni. Előfordul, hogy a japán bookletbe feltüntetik, hogy XY japán ember remasterizálta, de ha nincs feltüntetve, akkor általában az csak egy meglévő EU-s változat japán változata, hangzásbeli eltérés nélkül. Az USA CD-knél sem mindegyiken van külön USA remaster. Pl. a Rhino-s Yesekből van német és USA változat, ugyanaz a booklet, és hangzásban sincs eltérés. Nyersanyagra, az USA CD jobbnak néz ki, masszívabb.

Napokban összehasonlítottam az első King Crimson EU-s HDCD-t a japán HDCD változattal, és itt sem volt hangzásbeli eltérés. Annyi, hogy a japán változat nagyon szép, profi minőségű papíranyag, színazonosság az egykori LP kiadással, és van hozzá egy dedikált lemezborító-matrica is, és természetesen maga a CD lemez nagyon masszív és vastag. Igazából ez a nagy előnye a japán CD-knek. A mostani EU-s CD-k nagyon vkéonykák, szemmel láthatóan már közel sem olyan profi minőségűek, mint egykor a nyolcvanas és kilencvenes évek derekán a német CD-k, a japán CD-kkel pedig össze se lehet őket hasonlítani vastagság és nyersanyag szempontjából. A mostani EU-s CD-knél szemmel is lehet látni, hogy tömegtermelési gyorstermékek silányabb minőséggel, főleg azok a CD-k, amelyeket kis cégek gyártanak le (pl. Mediamotion, stb). Az adott kis cég neve a CD alján hologramosan olvasható. Pl. amikor megjelentek a 30th anniversarys Crimson HDCD-k, EU-s kiadásban, azok még vastag, masszív CD-k voltak, aztán a készlet szépen elfogyott, és az utángyártást már kis cégek csinálták, és az első nyomáshoz képest ezek az után-nyomások már silányabb minőségűek voltak anyagra és vastagságra.

Van itt valaki, aki a japán HDCD-s Yes: Yessongs koncertet összehasonlította az SHM-es változattal? Állítólag nagyon jól szól HDCD-s változatban az egyébként nem túl jó minőségű koncertfelvétel. Én SHM-ben hallottam, ami szerintem a korábbi EU-s CD-khez képest jól szól.

Előzmény: komix73 (189)