Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.03.31 0 0 4453

"A téli időszakban amikor kint -15 -20 'C fok van akkor az ellenáramúhőcserélőből jövő levegőt akarom fűteni ezzel a megoldással és egy keveset túlfűteni is."

Ennyire hideg a fűtési szezonnak csupán kb egy százalékában van, ha bármit erre a hőmérsékletre méretezel, az nagyrészt kidobott pénz.

A házad átlagos (tehát NEM -15 fokban mért) szellőzési hőveszesége hőcserélő nélkül kb 850 watt (150 m3/h levegővel számoltam).

Ha a hőcserélőd mondjuk 70 százalékos hatáfokú lesz, akkor az a hő 70 százaláékát viszanyeri. marad 30 százalék, azaz 250 watt. Ezt a 250 wattot szeretnéd pótolni egy bonyolult és költséges trükkel, ahelyett, hogy az amúgy is meglévő (tehát semibe sem kerülő) fűtésed teljesítményét kb 2 százalékkal magasabbra tekered?

... és akkor nem is beszéltünk arról, hogy mi volna 90 százalékos hőcserélő esetén...

"A cirkó áramfogyasztását még nem néztem. Majd ehhez és a többi fogyasztóhoz kell igazítani a generátort és ahhoz a pénztárcánkat."

Hány hetes áramszünetre számítasz? Mert egy pár órás alat nem/alig hűl a ház (ha nem spóroltál a hőszigeteléssel) ennél hosszabb meg kevés helyen fordul elő (és különben is lesz tömegkályhád). Ha mégis: egy gázkazán meg egy keringető szivattyú egy óccsó szünetmentes számítógép tápegységről is elvan egy darabig.

"erre egy külön kört építsek ki vagy átkapcsolhatóra építsem ki ezeket a köröket amiket a generátorra akarok  kapcsolni?"

A generátoros vészüzemódot én úgy alakítanám ki, hogy elkülöníteném a különböző fontosságú áramköröket: az áramszünet várható hosszának (üzemanyag fogyásának) fügvényében lehessen lekapcsolni a dolgokat, a sorrend egyik végén a szórakozás és a látványosság, a másik végén a biztonság és az életfenntartás.

Előzmény: Agur (4452)